Rólamhttp://drdomjan.blog.hu

Domjan Mihaly

Kecskeméten tanácsadó szakpszichológusként és családterapeutaként dolgozom. Egyéni pszichológiai tanácsadást (konzultációt), valamint pár-, és családterápiát végzek. A hozzám fordulók legtöbbje párkapcsolati problémákkal keres fel. Munkám a családterápia rendszer-szemléletén alapszik és a főként a strukturális irányzat eszköztárára, valamint elveire épít. Mit is jelent ez? Hasznos az egyéni testi-lelki problémákat a többiek kapcsolatában (rendsze-rében) megvizsgálni, megérteni, elfogadni és ahol szükséges, őszintén felvállalva változtatni. Nem könnyűek ezek a feladatok, de sokszor még sincs más út, mint a határok, a szerepek, az elvárások, a megegyezések és a célok újrafogalmazása. Új egyensúlyhoz – kis segítséggel – mind egyéni pszichológiai tanácsadással, mind pár-, és családterápia irányából el lehet jutni.

Azt gondolom, hogy a nehézségek döntő részénél fontos azt meglátni és megérteni, hogy milyen családi légkör, milyen támasztó zóna veszi körbe az embert, és hogy abban hogyan érzi magát? Hiszek abban, hogy sokat ad az, ha tud már valaki erről őszintén beszélni. A megértés és az elfogadás elindulása mellett érdemes még az elvárásokat felülvizsgálni, ahogyan a kapcsolatokon belül mutatott személyes aktivitást is. Sokszor látom, hogy abból szintén mennyi erő nyerhető, ha a jól működő kapcsolatok még jobban meg vannak becsülve, illetve a „nem”-ek helyett az „igen”-ek vannak keresve! Praktikusnak tartom tehát az örömforrások tudatos megélését, és az új élmények felé való nyitást. Ez ad erőt az embernek ahhoz, hogy minél több dologban megengedővé tudjon válni, ugyanakkor lazábban, de érthetően képessé váljon a véleményét kifejezni, azaz önmagát adni. A plusz erő, amit a pszichológussal való bizalmi kapcsolatból is meg lehet kapni, segít szintén abban, hogy odahaza a méltányosságok és a méltánytalanságok őszintén és szeretettel képviselve legyenek. Összességében nem könnyű leckék ezek – így talán az első olvasatra kivitelezhetetlennek is tűnnek –, de mégis sok esetben tapasztalom, hogy van megoldás, és új, élhető egyensúlyba tud a család kerülni! Aki nekikezd a változásnak, azt a másik követni fogja! Ehhez mindannyiunknak bátorításra, elfogadásra és megértésre van szüksége!

Önmagunk elfogadása, az önszeretetig való eljutás – véleményem szerint – pedig az a legelső feladat, amit a legtöbb problémáért mihamarább érdemes megtennünk!

lab A párkapcsolati feszültségek mellett nevelési problémákkal, válással és újraházasodással kapcsolatos szituációkkal szintén sokan megkeresnek.

Munkám során a legtöbbet önbizalmi és önértékelési krízisekkel, munkahelyi problémákkal, életcélok tisztázásával, családon belüli konfliktusokkal, pánikbetegséggel, valamint a veszteségekkel való megküzdéssel találkozok.

Egyéb területeken szintén van gyakorlatom pl. a funkcionális meddőség, a fizikai beteg-ségek érzelmi megküzdésének a támogatása és az elhízás lelki okainak feltérképezése. Pszichológusi munkámmal összefüggésben évek óta tartok előadásokat és vezetek csoportokat.

There is only one corner of the univers you can be certain of improving, and thats your own self. -Aldous Huxley