Egy egyszerű gyakorlaton keresztül ránézhetsz arra, hogy valójában képesek vagytok-e a pároddal egymást boldoggá tenni. Nemcsak a házasságodra gondolok, hanem szinte mindegyik közeli, felnőtt kapcsolatodra. Most akár gondolhatsz is valakire, akivel régóta gondod van, és nekikezdhetsz a feladatnak!

Ha mindkét fél jelen van, akkor megkérem őket, hogy írjanak egy-egy listát arról, hogy milyen módon próbálják szeretni a másikat. Megállapodhatunk 6-8 vagy 10 szempont rögzítésében. Miután megvan a két lista, a felek a lapokat egymás között kicserélik. Ezután jön a gyakorlat második része. Megkérem a résztvevőket, hogy egyesével írjanak a másik listája mellé – soronként – egy plusz, egy nulla vagy egy mínusz jelet. Attól függően, hogy amilyen “szeretetet” kapnak, az számukra megerősítő, semleges vagy gyengítő hatású. Harmadik lépésben visszacserélik a már kiértékelt lapokat és közösen átbeszélgetjük a tapasztalatokat.

Párterápiában már nem iratok ilyen listát, hanem szóban oldjuk ezt meg. Először az egyik féltől kérdezem meg, hogyan próbálja a társát megbecsülni, azaz mit ad. Ezután tovább faggatom azon a téren, hogy mindezekkel párhuzamosan ő miből érzi a megbecsültségét, azaz mit kap. Miután az első személlyel végeztem, jön a második, majd közösen levonjuk a tanulságokat.   

Ha a feladatot egyedül végezted volna el, akkor kérd meg az adott személyt, hogy az elkövetkező napokban, az egyik estére tegye magát szabaddá, mert szeretnél vele egy kicsi beszélgetni…

A szeretetednek akkor van értéke, ha azt a másik ember szintén érzi! 

 

Nem nagy dolog volt leírnom ezt a feladatot, de az elvégzésére lelkileg rá kell készülni. Lehet ugyanis, hogy nehéznek bizonyul. Itt most nemcsak a másikkal való konfrontációra gondolok, sokkal inkább a magad oldalára. Hiszen az egyensúly vagy éppen az egyensúlytalanság – hosszabb távon – mindig két emberen nyugszik… Ha tehát eddig hagytad magad lesöpörni, akkor a nemet mondás felvállalása is a feladatoddá fog válni. Ha pedig esetleg eddig csak élősködtél, akkor adj többet. Légy aktív! Beszéljenek a cselekedeteid! Amennyiben viszont sokat adtál, de az nem jutott célba, akkor halld meg, hogy mire vágyna a másik! Ugyanez persze visszafelé szintén igaz! Néma gyereknek az anyja sem érti a szavát! Vállald hát fel az emberi szükségleteidet! Találd meg ehhez magadban a bátorságot!  

A szeretet egy képesség, amit meg lehet tanulnod.

Több blogbejegyzésben írtam már a szeretet egy-egy aspektusáról. Momentán csak egy dolgot szeretnék feleleveníteni, majd egy újat pedig megosztani. Először is azt fontos tudatosítani, hogy gyógyulást él át mindkét fél, ha az elfogadás megjelenik a kapcsolatukban. Olyannak elfogadni a másikat, ahogyan van. Persze, mindennek van egy határa. Mindez mellett az szintén igaz, hogy az elfogadást csak és kizárólag önmagadon keresztül vagy képes megélni. A Gyógyulás az elfogadás által című blogbejegyzésemben erről többet olvashatsz.

Az utolsó megjegyzésemet pedig egy korombeli hölgy tudatosította bennem:

Az igazi szabadságot csupán egy elkötelezett kapcsolatban élheted meg.

Mit jelent ez?

Ha meg tudjátok magatok között a dolgaitokat beszélni, képessé váltok a különbözőségetek ellenére együttműködni, számos téren a megegyezésekig eljutni, sőt egymással együttérezni, akkor nem kell már másoknak megfelelnetek. Ez a szabadság! 

Mindezekkel párhuzamosan az ugyancsak magától értetődő, hogy a folytonos kritika, irónia, címkézés, megmondás, birtoklás és zsarolás, ahogyan az önhibáztatás sincs egy lapon a szeretettel (szabadsággal). Itt ugyanis azt közvetíted, hogy nem felel meg Neked a másik! A Játszmatündér elég volt Belőled!-ben erről még olvashatsz…

Boldoggá senkit sem tudsz úgy tenni, hogyha közben ütöd!

 

Azt kívánom 2019-re, hogy találd meg azokat az embereket, akik úgy fogadnak el, ahogyan vagy, és legyen erőd megbecsülni mind őket, mind önmagadat!

Megérdemled a szeretetet!

Sok sikert és örömöt! 

 

Dr. Domján Mihály

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók – akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben – a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

További bejegyzések a témában:

Hogyan válhat a gyermek ‘tússzá’ a családban?

Hogyan válhat a gyermek ‘tússzá’ a családban?

Először családjoggal foglalkozó ügyvédtől hallottam a túsz kifejezéséről. A wikiszótár alapján a jelentése a következő: az ellenségnek biztosítékként átadott személy. Másrészt, akit elfognak és rabságban tartanak, amíg bizonyos követelés nem teljesül. A legnagyobb...

A hétköznapi családi vacsora nem csupán feladat, terápia

A hétköznapi családi vacsora nem csupán feladat, terápia

Együtt a család az asztal körül   Minden család másként szervezi az életét, azaz saját adottságokkal, lehetőségekkel és múlttal bír. Ha azonban tudnak a konyhaasztal körül együtt lenni, akkor azt legtöbbször pozitív életérzés kíséri, mi több derűlátó változások...

A családod sorsa tovább él, benned is

A családod sorsa tovább él, benned is

Transzgenerációs minták felismerése és elfogadása Szívem szerint hosszabb címet adtam volna a mostani blogbejegyzésnek, azonban a sok szöveg kevésbé szerencsés. A lényeg a következő: Számos párkapcsolati és gyermeknevelési problémád mögött lehet, hogy a saját...

Támogasd a blogot!

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!