Ha szeretnéd a szorongásaidat csökkenteni, akkor a konfrontáció számodra sem megkerülhető gyakorlat. Egyszerűen ki kell azt mondanod, ami Benned van! Az őszinteség előtt azonban magadba szükséges nézned és detektálnod, hogy pontosan mi zajlik a lelkedben. 

Az el nem küldött leveleknek az a célja, hogy azokat az érzéseidet, amelyeket még nem mertél felvállalni, kimondani vagy egyszerűen lekéstél róluk, végre kiírd magadból. A gyakorlat – döntően – a harag és fájdalom papírra vetését jelenti. 

Mielőtt elkezdenél írni, vond be az egyik barátodat a folyamatba! Kérd meg, hogy majd hallgasson meg és beszélhessetek a felmerülő érzéseidről! 

Ha nekikezdesz a leveleknek, lehetséges, hogy kapcsolatba kerülsz a haragoddal. Ennek oka rendszerint valamiféle fájdalom vagy csalódottság, amely abból fakad, hogy az elvárásaid nem teljesültek. A harag sokszor a tehetetlenség és a félelem érzéseiből tevődik össze. Érdemes ezeket a komponenseket tudatosítanod és elfogadod. 

 Amikor elkezd Benned a lefojtott harag feltörni, akkor bűntudatot is érezhetsz pl. „Nem tiszteletlenség-e az, amit most érzek és csinálok?”. A válasz egyértelmű: “Nem!” A hallgatás, a magány és a titkolózás falait Neked kell áttörnöd, nem pedig mástól elvárnod Az el nem küldött levelek célja, hogy elkezd végre tisztelni a saját érzéseidet, a jogaidat, az igényeidet, az érzéseidet, és hogy annak lásd a másikat, aki. 

Kinek írhatsz ilyen levelet? Legelső körben talán annak az illetőnek, aki a legtöbbet bántott (tehát az agresszornak) . Ez a személy lehet az apád, az anyád, a (volt) társad, barátod/barátnőd, a gyermeked, a testvéred vagy bárki más. Második körben pedig írhatsz egy újabb levelet az előző személy “munkatársának”. Az agresszor mellett ugyanis lehet(ett) egy csendes társ, akinek „haszna” volt/van abban, hogy Téged megaláztak – magyarul: kiállhatott volna Érted, de nem tette. Ez a személy azért fogta be száját, mert ebből a helyzetből pl. anyagi haszna származott, fennmaradt a társadalmi státusza vagy akár hobbizhatott mellette kedvére. A beáldozó személy szintén lehet az apád, az anyád, a (volt) társad vagy bárki más a családból.

Ha nehezen megy a levelek megírása, elővehetsz az adott személyről egy fotót és szemmagasságban kiteheted magad elé. Mindegyik családtagodnak külön-külön írj és ne sajnáld rá az időt! Ha a családtagod elhunyt, attól még megírhatod a levelet és az egyik barátoddal vagy egy csoportban megszabadulhatsz a ki nem mondott terhedtől!

Számos esetben a megbocsátás folyamatának első lépése, hogy megtanuljunk haragudni, majd lépjünk túl ezen! Az el nem küldött levelek ezt a szándékot szeretnék támogatni. 

 

 

Miután több levelet már “letudtál”, egy újabbra hívnálak: a Benned élő gyermeknek is írhatsz. Fontos levél, de ne ezzel kezdj!

Ennek a levélnek az lenne a célja, hogy a felnőtt énedből írj egy levelet a gyermeki énednek. Szimbolikusan lehetsz szerető szülője a gyermeki valódnak! Lelked mélyén megtalálhatod azt a “szülőt”, aki a Benned élő gyermeket megérti, elfogadja és komolyan veszi! Úgyis írhatom ezt, hogy válhatsz megengedővé és együttérzővé önmagad irányába.  

Gyakorlatban szerintem az önszeretet úgy néz ki, hogy ha kell, akkor munkával, továbbtanulással, kivárással, bátorsággal, vállalkozó szellemmel és számos áldozatot hozva teremtesz magadnak egy olyan életet, amelyben biztonságban vagy. Ez az érem egyik oldala. A másikhoz sem elég egy blog vagy egy előadás. Az önmagaddal való szembenézéshez és az önvalóddal szemben érzett hiedelmek, valamint vádlások feloldásához támogató közegre van szükséged. Olyanokra, akik inspirálnak, elfogadnak és szeretnek, sőt, akik előtt önmagad adod – sallangmentesen. Ebben a közegben válhatsz képessé a védekezéseid feladására – akár az el nem küldött leveleid felolvasására – és arra, hogy “hagyd” a fájdalmadat létezni (“elfájni”). 

Hiszem azt, hogy az élet szép! Hiszem azt is, hogy mindig van választási lehetőséged! Válaszd az életet!

Élj!

 

Dr. Domján Mihály

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

 

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók – akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben – a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

További bejegyzések a témában:

Hogyan válhat a gyermek ‘tússzá’ a családban?

Hogyan válhat a gyermek ‘tússzá’ a családban?

Először családjoggal foglalkozó ügyvédtől hallottam a túsz kifejezéséről. A wikiszótár alapján a jelentése a következő: az ellenségnek biztosítékként átadott személy. Másrészt, akit elfognak és rabságban tartanak, amíg bizonyos követelés nem teljesül. A legnagyobb...

A hétköznapi családi vacsora nem csupán feladat, terápia

A hétköznapi családi vacsora nem csupán feladat, terápia

Együtt a család az asztal körül   Minden család másként szervezi az életét, azaz saját adottságokkal, lehetőségekkel és múlttal bír. Ha azonban tudnak a konyhaasztal körül együtt lenni, akkor azt legtöbbször pozitív életérzés kíséri, mi több derűlátó változások...

A családod sorsa tovább él, benned is

A családod sorsa tovább él, benned is

Transzgenerációs minták felismerése és elfogadása Szívem szerint hosszabb címet adtam volna a mostani blogbejegyzésnek, azonban a sok szöveg kevésbé szerencsés. A lényeg a következő: Számos párkapcsolati és gyermeknevelési problémád mögött lehet, hogy a saját...

Támogasd a blogot!

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!