Sok évvel ezelőtt szem és fültanúja voltam egy házaspár beszélgetésének. Az asszony mosolyogva és önbizalommal telve a következőket mondta az éppen morcos férjének: “Mehetsz gyönyörűm bárhova! Nincs a világon olyan nő, aki úgy tudna Rólad gondoskodni, Téged ápolni, Rád főzni és a személyedet kibírni, mint én! Neked mellettem a legjobb, ezt az élet már százszor bebizonyította!

A hölgy monológjára a férfi, aki Odüsszeuszként valóban tett “felfedezéseket” a házasság melletti párhuzamos világban, egyetértően bólogatott. Később poénosan megjegyezte, hogy ezentúl odahaza nem csak a piszkos munkát szeretné megkapni és azokat, amit a “drágasága” utál. Erre mind a hárman elnevettük magunkat.

Ebben a blogbejegyzésben azt szeretném Tőled megkérdezni, hogy miben vagy a legjobb választás a párodnak? Mely tulajdonságaid az erősségeid? Másképpen megközelítve: milyen különleges dolgokat működtetsz? Ha pedig egyedül lennél, akkor így szólna a kérdés: miért melletted döntsön a jövendőbelid?

A témát úgyis felvethettem volna: tudatosítottad-e már azokat az ajándékokat, amiket a jelenléted és a cselekedeteid hordoznak? Lehetséges, hogy akkor könnyebb a válaszaidat megtalálni, ha befejezed a következő mondatot:

A legjobb vagyok Neked, mert…  

 

Hogy tovább csűrjem-csavarjam a kérdéseket, tedd fel visszafelé is: miben legjobb számodra a társad? Talán ezt úgy “lazább” átérezned, ha belegondolsz abba, mit veszítenél, ha ő nem lenne az életedben? Bír lelki “fajsúllyal” a szemedben? Miben hiányozna a leginkább?

És mi történne, ha a válaszaidat időközönként – egy kedves érintés kíséretében – elmondanád Neki?

Párterapeutaként tapasztalom, hogy egyes hölgyek semmisnek veszik a férjük munkáját és a családjukért végzett áldozatát. A fordított felállásra szintén számos, sajnálatos történetet tudnék felhozni… 

Egymás megbecsülése tanulható, ahogyan önmagunké is!

pixabay_hazaspar3.jpg

Nem mindenki jön olyan családból, ahol a szülei elismerték volna a másik értékeit, használták volna a köszönet szavát vagy kölcsönösen teret és támogatást adtak volna a tehetségnek. Mindez azonban nem indok arra, hogy felnőttként ne próbáljam meg a saját felelősségemet elfogadni. Igenis, én döntöm el, hogyan akarok ezentúl önmagamhoz és a páromhoz hozzáállni! Az pedig, hogy nem egy pillanat alatt megy végbe az “áthangolódás”, magától értetődő. Gondolj csak abba bele, hogy egy idegennyelv elsajátítása sem történhet meg gyakorlás és kitartás nélkül!

A párterápiás “kitérő” után, még mélyebbre szeretnék menni!

Nem biztos, hogy mindenkinél, de sokszor a “kutya” a szülőkkel való érzelmi kapcsolatban van elásva.

Ahogyan a szüleid iránt érzel, az fog akaratlanul számos kötelékedben visszaköszönni!

Ezért is fontos a megbocsátás és az elfogadás választása!

Ami még ahhoz szükséges, hogy tudj önmagadban hinni, azok szerintem a sikerélmények (pozitív visszacsatolások), a reális önértékelés és az önismeret. A sorból nem hagyhatom ki azokat a személyeket sem, akik bíznak Benned! 

Az energiád és a lelkesedésed azután keletkezik, hogy belevágtál valamibe.” (Andrew Matthews)

Amikor szomatodráma képzésen azt a feladatot kaptuk, hogy járjunk körbe a teremben és kezdjünk el dicsekedni önmagunkkal kapcsolatosan, akkor ez egyikünknek sem volt könnyű. Pedig ha belegondolok, és tedd ezt Te is, akkor mindenkinek magának kell a saját életével a realitások fényében tisztába kerülnie! Amíg nem tudok a szüleim, majd önmagam mellett dönteni, addig ez a másik mellett sem megy! 

Valamiben Te vagy a legjobb a másiknak! 

Higgy magadban! 

 

Dr. Domján Mihály

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom

 

 

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók – akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben – a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

További bejegyzések a témában:

Hogyan válhat a gyermek ‘tússzá’ a családban?

Hogyan válhat a gyermek ‘tússzá’ a családban?

Először családjoggal foglalkozó ügyvédtől hallottam a túsz kifejezéséről. A wikiszótár alapján a jelentése a következő: az ellenségnek biztosítékként átadott személy. Másrészt, akit elfognak és rabságban tartanak, amíg bizonyos követelés nem teljesül. A legnagyobb...

A hétköznapi családi vacsora nem csupán feladat, terápia

A hétköznapi családi vacsora nem csupán feladat, terápia

Együtt a család az asztal körül   Minden család másként szervezi az életét, azaz saját adottságokkal, lehetőségekkel és múlttal bír. Ha azonban tudnak a konyhaasztal körül együtt lenni, akkor azt legtöbbször pozitív életérzés kíséri, mi több derűlátó változások...

A családod sorsa tovább él, benned is

A családod sorsa tovább él, benned is

Transzgenerációs minták felismerése és elfogadása Szívem szerint hosszabb címet adtam volna a mostani blogbejegyzésnek, azonban a sok szöveg kevésbé szerencsés. A lényeg a következő: Számos párkapcsolati és gyermeknevelési problémád mögött lehet, hogy a saját...

Támogasd a blogot!

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!