Gondoltál már arra, hogy havonta egy Anyák Napját beiktass az életedbe? Remélem, hogy most erre a kérdésre elmosolyodtál, nem pedig a szemöldöködet húztad össze!

Tisztában vagyok azzal, hogy egyes édesanyák életében ez a felvetés az álom kategóriát súrolja! Miért is? Mert az anyagiakért való napi küzdelem, ahogyan a gyermeknevelésben való magára maradottság ugyanúgy korlátozó szereppel bírhat, mint az esetleges egészségügyi nehézségek vagy éppen a fojtogató párkapcsolati konfliktusok. Mindezeket nem bagatellizálva, merek azonban bátran és konstruktívan az irányodba fordulni! Arra szeretnélek kérni, hogy gondold át a havi egy anyanapot! Jogosult lehetnél-e arra, hogy néha egy picit “szabira” menj?

Üres tálból úgysem tudsz etetni!

 

Írás közben egy régebbi cikk vagy talán előadás jutott az eszembe – pontosan nem emlékszem, csak a tartalmára. Az villant be, amikor svéd édesanyáktól megkérdezték, hogy miért nem szülnek. Azt a választ adták, mert nem becsülik meg őket. Ahelyett, hogy az előző mondatot elemezném, szeretnék új nézőpontokat behozni.

‘Mit tehetek azért, hogy édesanyaként legyen értékem?’

  • Amit szeretnél, hogy Veled tegyenek meg, kezdd el odaadni!

Mit jelent ez? Ha nem kapsz elég figyelmet és elismerést, akkor lehet, hogy azt Neked kell először megcselekedned önmagad, illetve mások irányába. További tisztázó (önismereti) kérdések: Ha elfogadásra vágysz, akkor azt jól érthetően ki szoktad (nyíltan) fejezni? Mit jelent számodra a másik és legfőképpen önmagad elfogadása? Tudatos vagy ebben?

  • Ha nem becsülnek, akkor adj magadnak jóvátételt!

Hogyan lehet ezt értelmezni? Úgy, hogy vagy az életed végig a reménytelen reményben dagonyázol vagy elkezdesz magadnak örömöket megengedni. Az irányodba tapasztalt szeretetlenségre adj tehát magadnak jóvátételt! Csodavárás helyett tanulj meg jól bánni az életeddel! Pszichológiailag ez a legnehezebb, mármint a feltétel nélküli önszeretetben való növekedés!

  • Ami nem megy egyedül, keress hozzá szövetségest! 

Vannak-e jó fej rokonaid? És barátnőid? Ha élnek és virulnak, akkor néha pletykázzatok egy finom kávé mellett! Ha pedig nincsenek, akkor vizsgáld felül a válogatósságodat, a védelmi rendszeredet és az elérhetetlenségedet!

  • Mondj nemet!

Ne félj attól, hogy ezzel bántó leszel! Bár tudom és tapasztalom, hogy tanulási folyamaton keresztül lehet a normál hangnemben való nemet mondást elsajátítani, de lehetséges! Gyakorlat teszi a mestert!

  • Keresd az igeneket!

Milyen fontos, hogy ne a félig üresre fókuszálj, hanem a félig telire! Ha “táncba” hívnak és az Neked jó, akkor a saját tempódban engedd bele magad az új kihívásokba!

  • Kockáztass! 

Amíg a komfortzónádat nem hagyod el, addig nem fogsz új energiákkal találkozni! Bátorság nélkül nincs fejlődés! Ez utóbbi mondatom primitív általánosításnak tűnhet, de vállalom, mert így tapasztalom.

  • Adj feladatokat!

Nem szükséges minden teherbe belerokkannod. Sőt, továbbmennék! Gondoltál-e már arra, hogy a túlzott tökéletességre való törekvésed mögött fokozott kontrolligény (birtoklási vágy) bújhat meg? Kezdj el dolgokat rábízni másokra! Ha pedig bizalmat adtál, ne kérdőjelezd meg a partnered döntéseit!

  • Tanulj meg békén hagyni!

Ha szeretnéd, hogy legyen havi egy békén hagyós napod, akkor amit elvársz, azt add is oda. Ez talán akkor könnyebb, ha belátod: a legtöbbet azáltal adja számodra a párod, hogy jelen van az életedben. Tudsz Te a magadéban és az övében “csakúgy” jelen lenni?

  • Áldozd fel az áldozatszereped!

Néhányszor nem megkerülhető szakember felkeresése a felnőttség és a helyes felelősségvállalás megtalálásához. Az érzelmek felismerése, kifejezése és elengedése, ahogyan a megbocsátás fájdalmas lépéseken keresztül vezet. A blogomon erről számtalan bejegyzésben olvashatsz, például az El nem engedett exek, a Megbocsátom Neked, hogy megbántottál! és Az elengedés 15 aspektusa címűben.

  • Fejezed be a panaszkodást és a magyarázkodást!  

Ha állandóan csak a negatívum körül bolyongsz, akkor lehet, hogy a “tükörrel” van a gondod. Azzal, hogy elégedetlen vagy magaddal. Ilyenkor nem az elfutás, hanem a beleállás és a felvállalás tud új kapukat kinyitni!

Ha eddig megbecsültek, akkor azért, ha pedig nem, akkor azért engedj meg magadnak új örömöket! Mire vársz?

 

Szeretném, ha először gondolatai síkon engednéd meg magadnak, hogy havonta egy Anyák Napja a Tied lehessen. Ne arra fókuszálj, hogy miért nem igaz ez az életedre vonatkoztatva, hanem csak engedd meg magadnak ezt a belső képet. Ha valóban megszületik Benned a vágy, akkor képessé válsz azt kivitelezni!

Tervezed meg, tervezzétek meg előre az első anyanapotokat! Legyen valamilyen elképzelésed arról, hogyan szeretnéd azt önmagad jólétére fordítani!

Egy klassz séta, olvasás, padon való álmodozás, valakinek a meglátogatása, futás, biciklizés, virágok rendezése, kádban való relaxálás, könyvtárba menés, masszőr felkeresése, napozás, pletykálkodás, borozás, régi dolgok megjavítása, viccek olvasása, keresztrejtvények fejtése, ruhák vásárlása, motorozás, festés, színezés, vendégek hívása, kézműveskedés, túrázás, horgolás, kötögetés, varrogatás, kozmetikába menés, állatokkal való játszás, táncolás, hegyekben való túrázás, múzeumok látogatása, önkénteskedés, imádkozás, hálaadás, utazások megtervezése, társasozás, régi bulizások felidézése, fényképek kézbe vétele és válogatása mind-mind jó ötlet!

 

Úgyis érezni fogod, ha már valóban önmagadra figyelsz, nem pedig az elvárásaidra – azaz kinek, hogyan kellene Veled viselkednie -, hogy mi a jó Neked! Azt kezd el megengedni magadnak, amire most vágysz és ami elérhető a számodra. Ezek akkor is “működni” fognak, ha először az érzelmeid kevésbé támogatnak ebben.

Az otthoniak irányába két feladatod van. Az egyik az átmeneti “pótlásod” megoldása, a másik pedig, hogy megnyugtatod őket. Ez utóbbi el szokott maradni, ezért most külön kiemelem:

Drágáim! A havi egy anyanap nem ellenetek akar irányulni, hanem nekem vált fontossá. Tudnátok benne támogatni?

A család rendszere lassan tud “sebességet” váltani. Lehet, hogy nem a mostani hónap alkalmas az első Anyák Napja beiktatására, de talán a következőben már menni fog! Sőt, lehet tovább is menni! Az édesapáknak ugyanúgy szüksége lenne erre, mint ahogyan mindkettőtöknek a közös minőségi időtök kialakítására!

Visszatérve az anyanapokhoz, ha gondolod, biztass más édesanyákat a töltekezésre! Nagymamaként szintén megérdemled a rendszeres kikapcsolódást – unoka nélkül is! Miután pedig elkezded élni a havi egy anyanapot, készíthetsz fotókat, akár #anyakiszabadul hashtaggel és megoszthatod az Instagramon vagy a Facebookon az erre létrehozott csoportban.

A szeretethez erő kell. Meg tudod ezt magadban találni, ha lassítasz! 

Amikor anya boldog, az egész “birodalom” az! Fordítsd hát meg a családod női sorsát (is)! 

Sok-sok örömteli élményt kívánok!

 

Dr. Domján Mihály

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók – akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben – a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

További bejegyzések a témában:

Hogyan válhat a gyermek ‘tússzá’ a családban?

Hogyan válhat a gyermek ‘tússzá’ a családban?

Először családjoggal foglalkozó ügyvédtől hallottam a túsz kifejezéséről. A wikiszótár alapján a jelentése a következő: az ellenségnek biztosítékként átadott személy. Másrészt, akit elfognak és rabságban tartanak, amíg bizonyos követelés nem teljesül. A legnagyobb...

A hétköznapi családi vacsora nem csupán feladat, terápia

A hétköznapi családi vacsora nem csupán feladat, terápia

Együtt a család az asztal körül   Minden család másként szervezi az életét, azaz saját adottságokkal, lehetőségekkel és múlttal bír. Ha azonban tudnak a konyhaasztal körül együtt lenni, akkor azt legtöbbször pozitív életérzés kíséri, mi több derűlátó változások...

A családod sorsa tovább él, benned is

A családod sorsa tovább él, benned is

Transzgenerációs minták felismerése és elfogadása Szívem szerint hosszabb címet adtam volna a mostani blogbejegyzésnek, azonban a sok szöveg kevésbé szerencsés. A lényeg a következő: Számos párkapcsolati és gyermeknevelési problémád mögött lehet, hogy a saját...

Támogasd a blogot!

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!