2023-ban folytatódtak a szervátültetetteknek és a donorcsaládtagoknak meghirdetett csoportfoglalkozásink. Új tagokkal bővültünk, sőt az egyiküktől különleges ajándékot is kaptunk. Egy olyan gyertyát, amit direkt nekünk készíttetett. A sajátomat egyelőre nem gyújtottam meg, hanem időnként kézbe veszem és megcsodálom. Hálásan köszönöm és köszönjük!

A februári alkalmunk után az jutott az eszembe, hogy itt lenne az ideje a működésünket átgondolni, esetleg a horizontunkat „tágítani”, előtte azonban egy szabályzatban az értékeinket rögzíteni. Tavaly ugyanis egy dialaizásra járó személyben felmerült, hogy csatlakozna hozzánk. Akkor azt elvetettem. Mostanra azonban nyitottá váltam és váltunk erre, ahogyan azoknak a kollégáknak a véleményére is, akik évek óta a transzplantációban dolgoznak. Közös szakmai egyeztetésbe kezdtünk és amíg ez nem hoz konszenzust, addig a szervátültetésre várókat egyénileg tudom fogadni – online. Nekik annyit szeretnék mondani, hogy több, mint 20 éve önkéntesként jártam be Kiskunfélegyházán a dialízis központba. Van tehát részben fogalmam arról, hogy min mennek keresztül. 1997-ben még nem sejtettem, hogyan fog ez az egy éves tapasztalat az életembe a helyére kerülni – talán most nyer majd értelmet.

Az alábbi pontokban fogalmaztam meg a „normákat” és egyben a jövőnket is. Bízom benne, hogy így minden leendő új tagunk biztonságot, megnyugvást és bátorságot lel a szabályzat által, ahogyan ez a jelen „csapatunkat” szintén tudja segíteni.

Donorcsaládok, szervátültetettek és szervátültetésre várók egymásért – csoportszabályok:

 • Az alkalmainkba előzetes kapcsolatfelvétel és elbeszélgetés után lehet bekapcsolódni.
 • Csoportfoglalkozásaink célja egymás és önmagunk megsegítése. Mind a két hozzáállás egyaránt fontos.
 • A titoktartás mindenkire vonatkozik. Ami a csoportban bizalmasan elhangzik, az ott is marad. Ez mindenre vonatkozik, nem csak a magától értetődően privát dolgokra.
 • Egy donorcsaládtagot megillet a tisztelet, az elfogadás és az együttérzés, különösen a gyásza, valamint a sokszoros vesztesége miatt.
 • Egy szervátültetett személyt megillet a tisztelet, az elfogadás és az együttérzés, különösen az egészségével kapcsolatos küzdelmei, valamint az orvosi beavatkozások miatt.
 • Egy szervátültetésre váró személyt megillet a tisztelet, az elfogadás és az együttérzés, különösen az egészségével kapcsolatos küzdelmei, valamint a várakozással kapcsolatos élethelyzete miatt. (Jelenleg a csoporthoz nem tudnak közvetlenül csatlakozni. Még folyik a szakmai egyeztetés ennek módjáról, helyéről, esetleg új csoport létrehozásáról számukra.)
 • A transzplantációra ítéletmentesen, elfogadóan és az orvostudomány adományaként tekintünk.
 • Csoportfoglalkozásaink során mindenki olyan mélységben hozza be életének a történeteit, ahogyan azt az “itt és most”-ban szeretné.
 • A csoport akkor a leghatékonyabb, ha valamilyen módon mindenki részt tud benne venni. Az agresszió kizáró ok, a kedvesség és az őszinteség üdvözölt.
 • A csoportvezető feladata a keretek és célok megtartása, a csoporton belüli kapcsolatok támogatása, az igényekre való odafigyelés, a transzparens vezetés és a nyílt kommunikáció.
 • A csoportba donorcsaládtagok, szervátültetettek és szervátültetésre váró személyeken kívül csak olyanok csatlakozhatnak, akiknek a jelenléte szakmai szempontból indokolható pl. orvos, pszichológus.
 • Együttléteink karitatív alapon, ingyenesen látogathatók.
 • Csoportunk demokratikusan működik, fontosabb kérdésekben közösen dönt.
 • Csoportunk nyitott, támogató és együttműködést kereső minden olyan egyesület, szervezet és program irányába, amely a tagjaink jólétét hivatottak szolgálni.

Aki szeretne érintettként közénk csatlakozni (személyesen vagy Zoom-on keresztül online), annak először egy emailt szükséges írnia (a telefonszáma megadásával). Akár irányomba is megteheti ezt – office@drdomjan.hu – vagy Csikósné Irmát hívhatja fel telefonon (a képen szerepel).

Első lépésként ajánlom a blogbejegyzések elolvasását és a lehetőségek függvényében az emlékhely meglátogatását, majd szeretettel várjuk a jelentkezését. A havonta megrendezésre kerülő aktuális eseményünkről itt tud a Facebookon tájékozódni, illetve felkeresheti a Szervdonor Családokért Alapítvány Facebook oldalát, ahogyan a csoportunk Facebook oldalát is.

A csoportunkról pszichológusi podcast (hanganyag) készült – Bennetek él a szeretetünk -, amely ingyenesen elérhető a következő csatornákon: Google Podcasts (Android, Google fiók), Apple Podcasts (Iphone, MacBook), Spotify.

Várunk szeretettel!

😊

pszichológus, családterapeuta, mindfulness oktató
pszichoterapeuta-jelölt
Minden link, app, esemény és pszichológusi podcast egy helyen:

https://linktr.ee/drdomjan

Rövid videó a csoportunkról itt és a szervadományozásról pedig itt nézhető meg.

Ehhez a témához kapcsolódóan a korábbi bejegyzéseket is ajánlom:

Ismert szervdonorok emlékhelye:

Kiskunfélegyháza, Alsótemető, Ravatalozó – Molnár Béla utca 

(Minden kép forrása: saját)