Amikor sütök egy tortát, akkor általában készítek mellé még egy gyors édességet. Most húsvétkor ugyanígy jártam el. Ekkor szembesültem azzal, hogy a blogon nincs rajta a panna cotta receptje, pedig milyen egyszerű és finom.

Azt lehet erről a desszertről írni, hogy körülbelül annyira szimpla megalkotni, mint egy vajas kenyeret megkenni. Szinte semmi sem kell hozzá, persze a jókedv és az adás szándéka nem mellőzhető. Azért az egy éjszakán át, hűtőben való pihentetés ajánlott.

A panna cottát úgy szoktam készíteni, hogy a kuktának maradjon egy “titkos” plusz adag a hűtőben. Minden szentnek maga felé hajlik a keze – főleg, ha édességről van szó.

A krém kevés tej, sok tejszín, vanília, cukor és zselatin alapú, amelyre valamilyen feltét/öntet kerül. Érdemes pohárban vagy kisebb csatos üvegben tálalni. Lehet a tetejére tenni bogyós gyümölcsöket, narancsfilét, karamellöntetet, szeletelt mandulát, csokoládéforgácsot, mentalevelet – akár több rétegben. Ha azonban valaki kifordítva (tálalás előtt pohárból kiöntve) szeretné tálalni, akkor a tálakba az előbb felsorolt feltétek/öntetek közül a kiválasztottat tegye alulra, majd arra kanalazza rá a tejszínes krémet. Így az alapos kihűtés után könnyedén kifordítható (éles késsel picit oldalt körbevágva), majd tányéron szervírozható a finomság.

A panna cotta alapverziója 1 dl zsíros tejből, 6 dl 30%-os habtejszínből, 4 lapzselatinból, 10 dkg cukorból és egy 1 rúd vaníliából áll. Ízlés szerint bármit adhatunk még hozzá pl. likőrt, fahéjat, szegfűszeget, rózsaborsot, csokoládét, kókuszreszeléket vagy éppen egy kevés kávét. 

A saját receptem illeszkedik a klasszikus verzióhoz. Továbbra is azt gondolom, hogy meg kell kóstolni és nem mereven a leírtakat alkalmazni. Pluszban mindig teszek hozzá rumot és citromlevet. Mivel egyszerre nagyobb mennyiséget készítek, így az arányokat nagyjából megtartva mindenből többet veszek. 

Hozzávalók 6 személyre a következők: 

– 9 dl habtejszín,

– 1,5-2 dl zsíros tej,

– 1-1,5 tasak lapzselatin (Dr. Oetker-t használom évek óta)

– 1 bourbon vanília rúd vagy kivonat,

– 0,5 dl rum,

– fél citrom leve,

– 15 dkg cukor (vagy 2 evőkanál Dia-Wellness cukorhelyettesítő),

– pici só.

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók – akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben – a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

Krém elkészítése: 

1. Egy tálba fél liter hideg vizet öntök. A lapzselatinokat darabonként – egyesével – belenyomkodom a vízbe, majd otthagyom őket.

2. A többi hozzávalót sorjában beleöntöm egy közepes méretű, lehetőleg vastag aljú fazékba. Közepes lángon elkezdem főzni a krémet, majd forralás után rögtön leveszem a tűzről. Érdemes ezután pl. mosogatni vagy a konyhát rendezgetni, mert bizony várni kell a következő lépésig.

3. Pár perc türelem után után két kézzel kiemeljük a lapzselatinokat a vízből, kicsit kinyomkodjuk őket, majd a még meleg, de már nem forró krémbe beletesszük azokat. Határozott mozdulatokkal egy perc alatt simára keverjük.

4. Formába öntjük a krémet. Egy éjszakára a hűtőbe kerülnek, majd másnap jöhet a “pusztítás”.

 

Gyümölcsöntet:

– 50 dkg fagyasztott vagy friss gyümölcs – bogyósokat ajánlom,

– méz – ízlés szerint,

– opcionálisan: kevés bor, rum, likőr, chili, fahéj vagy szegfűszeg adható hozzá.

1. A megmosott gyümölcsöket egy fazékba öntöm, ha kell villával kicsit “szépítek” rajtuk, majd 4-5 percig összefőzöm őket. Szoktam valamit még pluszban beletenni – ha van bontott bor, akkor azt. Amikor vége a főzésnek, akkor adom hozzá a mézet – ízlés szerint -, és így hagyom kihűlni. 

2. Az öntetet lehet a poharak aljára vagy majd a kihűlt krém tetejére tenni. Szinte mindig ez utóbbit választom, és így az öntetet másnap, a fogyasztás napján készítem el. 

 

 

Most először készítettem el a karamellás változatot. A fotó nagyon jól sikerült és az öntet íze is finom lett, de az állagával még nem vagyok megelégedve, így a receptet nem közlöm. Általában több próbálkozás után jön össze. A kísérletezés egyébként nagyon klassz folyamat. Idén a Rákóczi túrós muffint harmadjára készítettem el, mire minden porcikájában közlésre alkalmasnak éreztem a receptet. 

Most először a krémhez egyébként nem nádcukrot használtan, hanem a Dia-Wellness cukorhelyettesítőjét. Őszintén semmi különbséget nem észleltem az elmúlt 10 év tapasztalatához képest.

Remélem kedvet adtam a panna cotta elkészítéséhez! Ha gondolod, közben az egyik podcastomat meg is hallgathatod.

Jó munkát! 

 

Dr. Domján Mihály

.

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

 

 

További bejegyzések a témában:

Limoncellós tiramisu

Limoncellós tiramisu

Még tavaly kaptam Olaszországból egy üveg Limoncellót, amely alaposan lehűtve igazi különlegesség. Nem beszélve a nyári hónapokról, amikor jól jöhet egy hétvégi, lazítós limonádéba is. Ezt a likőrt a tiramisuhoz ugyancsak fel lehet használni, ha már "unja" az ember a...

A megunhatatlan sajttorta

A megunhatatlan sajttorta

Cheesecake Öt évvel ezelőtt szülinapi ajándékba kaptam ezt a tortát. Annyira ízlett, hogy a sütését azonnal "tesztelni" szerettem volna. Korábban sohasem kóstoltam. Pár hét múlva eljött a megfelelő alkalom és nekiláttam az alkotásnak. Először erre majdnem egy...

Ilyenek ezek a sütik…

A sütemények elkészítését nemcsak kikapcsolódásnak, hanem egyfajta önkifejezésnek is érzem. Igaz, hogy a többsége időigényes, azonban az "elpusztításuk" mennyei élménye és a család elégedettsége, mosolya mindenért kárpótol. Az összes recepteket itt találod. "Alkotás"...

Támogasd a blogot!

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!