Amikor sütök egy tortát, akkor általában készítek mellé még egy gyors édességet. Most húsvétkor ugyanígy jártam el. Ekkor szembesültem azzal, hogy a blogon nincs rajta a panna cotta receptje, pedig milyen egyszerű és finom.

Azt lehet erről a desszertről írni, hogy körülbelül annyira szimpla megalkotni, mint egy vajas kenyeret megkenni. Szinte semmi sem kell hozzá, persze a jókedv és az adás szándéka nem mellőzhető. Azért az egy éjszakán át, hűtőben való pihentetés ajánlott.

A panna cottát úgy szoktam készíteni, hogy a kuktának maradjon egy “titkos” plusz adag a hűtőben. Minden szentnek maga felé hajlik a keze – főleg, ha édességről van szó.

A krém kevés tej, sok tejszín, vanília, cukor és zselatin alapú, amelyre valamilyen feltét/öntet kerül. Érdemes pohárban vagy kisebb csatos üvegben tálalni. Lehet a tetejére tenni bogyós gyümölcsöket, narancsfilét, karamellöntetet, szeletelt mandulát, csokoládéforgácsot, mentalevelet – akár több rétegben. Ha azonban valaki kifordítva (tálalás előtt pohárból kiöntve) szeretné tálalni, akkor a tálakba az előbb felsorolt feltétek/öntetek közül a kiválasztottat tegye alulra, majd arra kanalazza rá a tejszínes krémet. Így az alapos kihűtés után könnyedén kifordítható (éles késsel picit oldalt körbevágva), majd tányéron szervírozható a finomság.

A panna cotta alapverziója 1 dl zsíros tejből, 6 dl 30%-os habtejszínből, 4 lapzselatinból, 10 dkg cukorból és egy 1 rúd vaníliából áll. Ízlés szerint bármit adhatunk még hozzá pl. likőrt, fahéjat, szegfűszeget, rózsaborsot, csokoládét, kókuszreszeléket vagy éppen egy kevés kávét. 

A saját receptem illeszkedik a klasszikus verzióhoz. Továbbra is azt gondolom, hogy meg kell kóstolni és nem mereven a leírtakat alkalmazni. Pluszban mindig teszek hozzá rumot és citromlevet. Mivel egyszerre nagyobb mennyiséget készítek, így az arányokat nagyjából megtartva mindenből többet veszek. 

Hozzávalók 6 személyre a következők: 

– 9 dl habtejszín,

– 1,5-2 dl zsíros tej,

– 1-1,5 tasak lapzselatin (Dr. Oetker-t használom évek óta)

– 1 bourbon vanília rúd vagy kivonat,

– 0,5 dl rum,

– fél citrom leve,

– 15 dkg cukor (vagy 2 evőkanál Dia-Wellness cukorhelyettesítő),

– pici só.

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók – akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben – a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

Krém elkészítése: 

1. Egy tálba fél liter hideg vizet öntök. A lapzselatinokat darabonként – egyesével – belenyomkodom a vízbe, majd otthagyom őket.

2. A többi hozzávalót sorjában beleöntöm egy közepes méretű, lehetőleg vastag aljú fazékba. Közepes lángon elkezdem főzni a krémet, majd forralás után rögtön leveszem a tűzről. Érdemes ezután pl. mosogatni vagy a konyhát rendezgetni, mert bizony várni kell a következő lépésig.

3. Pár perc türelem után után két kézzel kiemeljük a lapzselatinokat a vízből, kicsit kinyomkodjuk őket, majd a még meleg, de már nem forró krémbe beletesszük azokat. Határozott mozdulatokkal egy perc alatt simára keverjük.

4. Formába öntjük a krémet. Egy éjszakára a hűtőbe kerülnek, majd másnap jöhet a “pusztítás”.

 

Gyümölcsöntet:

– 50 dkg fagyasztott vagy friss gyümölcs – bogyósokat ajánlom,

– méz – ízlés szerint,

– opcionálisan: kevés bor, rum, likőr, chili, fahéj vagy szegfűszeg adható hozzá.

1. A megmosott gyümölcsöket egy fazékba öntöm, ha kell villával kicsit “szépítek” rajtuk, majd 4-5 percig összefőzöm őket. Szoktam valamit még pluszban beletenni – ha van bontott bor, akkor azt. Amikor vége a főzésnek, akkor adom hozzá a mézet – ízlés szerint -, és így hagyom kihűlni. 

2. Az öntetet lehet a poharak aljára vagy majd a kihűlt krém tetejére tenni. Szinte mindig ez utóbbit választom, és így az öntetet másnap, a fogyasztás napján készítem el. 

 

 

Most először készítettem el a karamellás változatot. A fotó nagyon jól sikerült és az öntet íze is finom lett, de az állagával még nem vagyok megelégedve, így a receptet nem közlöm. Általában több próbálkozás után jön össze. A kísérletezés egyébként nagyon klassz folyamat. Idén a Rákóczi túrós muffint harmadjára készítettem el, mire minden porcikájában közlésre alkalmasnak éreztem a receptet. 

Most először a krémhez egyébként nem nádcukrot használtan, hanem a Dia-Wellness cukorhelyettesítőjét. Őszintén semmi különbséget nem észleltem az elmúlt 10 év tapasztalatához képest.

Remélem kedvet adtam a panna cotta elkészítéséhez! Ha gondolod, közben az egyik podcastomat meg is hallgathatod.

Jó munkát! 

 

Dr. Domján Mihály

.

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

 

 

További bejegyzések a témában:

A nagybetűs Diótorta

A nagybetűs Diótorta

Keresztfiaim nagymamája minden családi rendezvényre egy finom diótortával szokott érkezni. Éveken át csodáltam őt és a "költeményét", majd az egyik alkalommal bátorságot gyűjtve rákérdeztem a receptre. Ha őszinte akarok lenni, akkor arra számítottam, hogy majd otthon...

A nagyié a legjobb

A nagyié a legjobb

Nem szeretném megcáfolni, hogy a nagyi fánkja volt a legjobb, mert ez egyértelmű. Szívvel-lélekkel sütötte, "hegyeket" gyártott le belőlük és szinte fulladásig tömtük magunkba. Mindig finom volt. Azokat az illatokat pedig nem lehet elfelejteni, csak hálát adni értük....

Rokonom, Pavlova (Gluténmentes recept)

Rokonom, Pavlova (Gluténmentes recept)

Pavlova-torta "Pavlovával" először Nigella Lawson műsorában találkoztam. Azt éreztem a tévét bámulva, hogy ezt a tortát meg kell sütnöm. Ha őszinte vagyok, akkor legszívesebben a főzőműsor stábjában vettem volna részt. No, nem a konyhamalac funkció miatt, hanem mert...

Támogasd a blogot!

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!