Tarte Tatin

Nem szoktam fogadalmakat tenni, de mivel most több lett a szabadidőm, így hétvégente egy édességet el szeretnék készíteni.

A napokban “megjelent” előttem a híres, francia tarte Tatin (ejtsd: tart taten). Több éve sütöttem utoljára almatortát. Annyit magáról a gyümölcsről, hogy nyersen kevésbé szeretem, viszont az édességekben – főleg egy kis fahéjjal – mennyei.

A Tatin nővérek híres, fordított almatortáját sokféleképpen el lehet készíteni. Szerencse kérdése, hogy mennyire savanykás almát talál hozzá az ember, de ez ne fogjon senkit se vissza. Körtéből, szilvából és sárgabarackból ugyancsak elkészíthetjük – szezonnak, illetve igénynek megfelelően.

Lássuk akkor a tortát 4-5 főre számolva!

Hozzávalók az omlós vajas tésztához (cukormentes):

  • 200 g liszt,
  • 150 g sótlan, hideg, felkockázott vaj,
  • 1 tojássárgája,
  • 3 evőkanál hideg víz,
  • 1 nagyobb csipet só,
  • 1 biocitrom reszelt héja,
  • opcionláisan: 1 kávéskanál vaníliaaroma, esetleg kevés reszelt gyömbér (egyiket sem tettem bele)

Töltelék:

  • 6-7 darab savanykás alma negyedekre vágva, kevés citromlével meglocsolva,
  • 100 gramm sótlan vaj,
  • 180 gramm kristálycukor (alma fanyarságától függően lehet több),
  • 2 tk őrölt fahéj.
  • opcionálisan: vékonyabb szeletekre vágott dió.

Tálaláshoz:

  • opcionálisan: vaníliafagyi, tejszínhab

 

 

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók – akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben – a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

Elkészítés:

1. A tésztához valókat kézzel gyorsan összegyúrjuk, majd alufóliába csomagolva legalább 40 percre hűtőbe tesszük.

2. Amíg a tészta pihen, addig elkészítjük a karamellt. Kétféleképpen járhatunk el.

  • Ha van olyan kb. 25 cm átmérőjű vaslábasunk, vagy teflon-, esetleg rézserpenyőnk, aminek a füle nem műanyag, akkor ebbe tegyük bele először a vajat, majd olvadás után a cukrot. Alacsony-közepes lángon végezzük el a karamellizálást – sűrűn kevergetve. Amikor buborékok kezdenek feljönni, tegyük bele a meghámozott, negyedelt almaszeleteket kör alakban, szorosan. Opcionálisan lehet közéjük negyedelt diószemeket is tenni (kihagytam). 10-15 percig tartsuk még a tűzön (alacsony hőfokon), majd vegyük le, és enyhén szórjuk rá körben a fahéjat. 
  • Ha nincs olyan lábasunk, amelynek fém lenne a füle, akkor vegyünk először elő egy vastag falú vas-, vagy teflonserpenyőt. Alacsony-közepes lángon, sűrű kevergetések közepette készítsük el a karamellt: olvasszuk fel a vajat, majd abban a cukrot. Rövid “buborékolás” után kanalazzuk át a tartalmat egy sütőpapírral kibélelt tortaformába, majd helyezzük el rajta körkörösen és szorosan a negyedelt almaszeleteket. 10-15 percig betehetjük alacsonyabb hőfokra a sütőbe kicsit párolódni, majd vegyük ki, és enyhén szórjunk rá fahéjat.

3. Kivesszük a hűtőből a tésztát. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki. A vastagsága 2-3 mm legyen, átmérője pedig kicsit nagyobb, mint a lábas vagy a tortaforma. Terítsük a tésztát az almás karamellre. A széleit villával és késsel igazítsuk meg (nyomkodjuk le), majd körkörösen szurkáljuk meg. 190 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük (alsó-felső sütési mód).

4. A sütőből kivéve 15 percig hagyjuk hűlni, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk ki a tortatálra. Ha az almák közül egy-kettő a serpenyőbe ragadna, szedjük ki és rendezzük el őket a süti tetején.  

Készen vásárolt leveles tésztából szintén készíthetjük az édességet, azonban ez a linzer káprázatosan finom. Ezt most nem vakításból írom, hanem szerintem az. Mi most fagyi nélkül ettük, de így sem maradt belőle semmi – sajnálatomra.

Jó étvágyat! 

Dr. Domján Mihály

 (Fotók forrása: saját és pixabay.com) 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

További bejegyzések a témában:

Limoncellós tiramisu

Limoncellós tiramisu

Még tavaly kaptam Olaszországból egy üveg Limoncellót, amely alaposan lehűtve igazi különlegesség. Nem beszélve a nyári hónapokról, amikor jól jöhet egy hétvégi, lazítós limonádéba is. Ezt a likőrt a tiramisuhoz ugyancsak fel lehet használni, ha már "unja" az ember a...

A megunhatatlan sajttorta

A megunhatatlan sajttorta

Cheesecake Öt évvel ezelőtt szülinapi ajándékba kaptam ezt a tortát. Annyira ízlett, hogy a sütését azonnal "tesztelni" szerettem volna. Korábban sohasem kóstoltam. Pár hét múlva eljött a megfelelő alkalom és nekiláttam az alkotásnak. Először erre majdnem egy...

Ilyenek ezek a sütik…

A sütemények elkészítését nemcsak kikapcsolódásnak, hanem egyfajta önkifejezésnek is érzem. Igaz, hogy a többsége időigényes, azonban az "elpusztításuk" mennyei élménye és a család elégedettsége, mosolya mindenért kárpótol. Az összes recepteket itt találod. "Alkotás"...

Támogasd a blogot!

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!