Még tavaly kaptam Olaszországból egy üveg Limoncellót, amely alaposan lehűtve igazi különlegesség. Nem beszélve a nyári hónapokról, amikor jól jöhet egy hétvégi, lazítós limonádéba is. Ezt a likőrt a tiramisuhoz ugyancsak fel lehet használni, ha már “unja” az ember a kávés változatot. Talán nem helyes az előbbi kifejezés, mert számomra a klasszikus verzió megunhatatlan. Inkább szerencsésebb úgy fogalmaznom, hogy amikor kedvem van kísérletezni, akkor jöhet valamilyen új kombináció.

A recept roppant egyszerű és elronthatatlan. Olyan könnyen elkészíthető, mint a Pavlova-torta. Ha a boltban kezed ügyébe kerülne egy üveg Limoncello és pár biocitrom, akkor jöhet a “tesztelés”! Persze a narancslikőrös, bionarancsos formában vagy meggyes verzióban is csodás.

Hozzávalók:

  • 150 g cukor,
  • 500 g mascarpone,
  • 5 db (bio)tojás,
  • egy nagyobb csomag babapiskóta (40dkg),
  • 2-3 dl Limoncello,
  • 1 nagy vagy 2 kisebb (bio)citrom,
  • 0,5 dl rum (opcionális),
  • 1 vaníliás cukor (opcionális),
  • és a jókedv.

 

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók – akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben – a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

Elkészítés:

  • A megmosott tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét pici sóval keményre verjük és egy másik tálba áthelyezzük.
  • A fehérjéhez már használt edénybe azután beletesszük a sárgáját, és a cukor kétharmadával habosra keverjük. Később hozzáadjuk az 1 dl Limoncellót, a mascarponét, a vaníliás cukrot és a citrom lereszelt héját. Érdemes ilyenkor megkóstolni és ízlés szerint “áthangolni”. Nekem belekívánkozott még fél dl rum is. Nem szerettem volna, ha nagyon savanyú lesz.
  • A felvert fehérjét beleforgatom a krémbe.
  • Egy edénybe 2 dl vizet öntök a citrom kifacsart leve, a maradék cukor és 1 dl Limoncello “társaságában”. Megmelegítem a “kompániát”, de nem forralom.
  • Rögtön jön a történet vége: elő kell venni egy szép jénait. Pár másodpercre bele kell egyesivel nyomni a babapiskótákat a citromleves lébe, majd megrakjuk vele a tepsi alját. A munkafolyamat közben lehet meg egy podcastet is hallgatni…
  • Érzéssel meglocsoljuk a sorban lerakott babapiskótákat még egy kis Limoncellóval, majd jön rá egy réteg krém.
  • Újabb sor babapiskóta után megint Limoncellóval “szentelünk” egyet, majd következik a krém.
  • Miután végeztünk, a tetejére lehet egy kevés citromhéjat reszelni dekoráció gyanánt, majd következhet a vendégváró fotó az Instagramra.
  • Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap jókedvűen “vakítunk” vele.

Néha egy falatnyi Itália előhozza a dolce vita életérzést.

Jó étvágyat! Kellemes társaságot a finomsághoz! 

 

Dr. Domján Mihály

(Képek forrás: saját)

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

További bejegyzések a témában:

Karamellás-fahéjas almatorta

Karamellás-fahéjas almatorta

Tarte Tatin Nem szoktam fogadalmakat tenni, de mivel most több lett a szabadidőm, így hétvégente egy édességet el szeretnék készíteni. A napokban "megjelent" előttem a híres, francia tarte Tatin (ejtsd: tart taten). Több éve sütöttem utoljára almatortát. Annyit...

A remegős, elronthatatlan panna cotta (glutén-, tojásmentes)

A remegős, elronthatatlan panna cotta (glutén-, tojásmentes)

Amikor sütök egy tortát, akkor általában készítek mellé még egy gyors édességet. Most húsvétkor ugyanígy jártam el. Ekkor szembesültem azzal, hogy a blogon nincs rajta a panna cotta receptje, pedig milyen egyszerű és finom. Azt lehet erről a desszertről írni, hogy...

Rákóczi túrós muffin

Rákóczi túrós muffin

Minden rosszban van valamilyen jó - tartja a mondás. Ez most erre a süteményre igaz, mert éppen Szegedre tartottam egy szakorvoshoz, amikor is megálltam egy kávéra. Bár nem szokásom recepteket csak úgy nézegetni, az inkább otthoni „lazítás”, de ekkor volt bennem egy...

Támogasd a blogot!

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!