Beavatási eskü

A Beavatási eskü (The Vow) egy négy részes dokumentumfilm a NXIVM (ejtsd: neksziöm) nevű amerikai szervezet működésébe enged bepillantást – az HBO jóvoltából.

Egyik késő este véletlenül találtam rá a minisorozatra. Első lélegzetvételre másfél epizódot néztem meg és szóhoz sem tudtam jutni, annyira lekötött. Alig vártam a másnapot, majd a következő hétfőt, amikor a harmadik rész, egy hét múlva pedig a befejező kijött.

Mi a különlegessége a dokumentumfilmnek?

Az egyik főszereplő – filmes szakember – 12 évet töltött el a szóban forgó “szektában”, amelyből az utolsó 7 esztendőben számos eseményt és beszélgetést kamerával vett fel. Célja az volt, hogy Keith Raniere munkásságát az utókor számára megörökítse. A szándéka tehát teljesen pozitív volt, miközben fogalma sem volt arról, hogy az “imádott”, pszichológiai tréningekre szakosodó csoportosulásuk mögött milyen erők húzódnak meg…

Miért ajánlom ezt a “tananyagba” illő alkotást? (Az érettségi előtt állókra gondoltam.)

Négy pontban tudom a választ megfogalmazni. Az első, ami a tévénézés közben az eszembe jutott: mennyi ember keresi a lelki fejlődésének az útjait. A második szorosan ehhez kapcsolódik. Kegyelem, ha az önismeretünk és a felelősségvállalásunk növekedése olyan közegben történhet meg – akár harminc, negyven évesen – ahol úgy kap az ember inspiráló megközelítéseket, hogy közben valóban figyelnek rá. Azaz nem használják ki a törékenységét és a nyitottságát. A harmadik gondolatom pedig, hogy mindenfajta közösségnek nagy ereje van. Sajnos, mekkora hiány is van ebből! Utolsóként az jutott az eszembe, hogy mindazokhoz, akik megváltást ígérnek, fenntartással érdemes közeledni.

A dokumentumfilm főszereplői a saját életükön keresztül mesélik el a történeküket – a 7 éven át rögzített videók felhasználásával. Sajnálatos módon ezért “izgalmas” és húsba vágóan fájdalmas az alkotás. Ennek leghasogatóbb része a nők szó szerint vett szexrabszolgasága. Megdöbbentő, tanulságos és elgondolkodtató. A kronológiailag érthetően felépített dokumentumfilm bemutatja nemcsak a jellemfejlődéseket, hanem az őszinteségén keresztül segít – részben – a lelki dinamikát megismerni.

Őszintén sajnálom, hogy ilyen és ennél sokkal enyhébb kihasználásnak is emberek esnek áldozatul! Mivel ez azonban már megtörtént, így azt gondolom, hogy muszáj beszélni róla és okulni belőle.

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta

 (Képek forrása: saját és pixabay.com)

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

Az összes többi ajánlót – film, könyv, programok – itt találhatja meg, illetve tematizálva az alábbiakra kattintva: HBO GONETFLIX.

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók – akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben – a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

További bejegyzések a témában:

Lebilincselő és motiváló dokumentumfilmek a mindennapokhoz

Lebilincselő és motiváló dokumentumfilmek a mindennapokhoz

A Netflixen most jött ki az 'Így lettem' című dokumentumfilm Michelle Obama életéről, amelyet sokan vártak, köztük én is. Arra gondoltam, hogy egy csapással - kihasználva a helyzetet -, másik négy alkotást ugyancsak ajánlanék ebben a blogbejegyzésben. Bár tudom, hogy...

Támogasd a blogot!

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!