Szemtől szemben – dokumentumfilm-ajánló

A 2021-es Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) neves alkotásaiból még egyet szeretnék előzetesen ajánlani. A filmfesztivál 2021. március 1. és 10 között kerül megrendezésre. Az esemény 10 napja alatt 30 versenyfilm lesz megtekinthető – online.

Szemtől szemben egy Finnországban használt pszichoterápiás módszert, a resztoratív (helyreállító) kommunikációt mutatja be.  A gyilkosságot elkövető személy és az áldozat hozzátartozói – előzetes felkészítés után – találkoznak és a megszabott keretek között beszélgetnek.

Először a resztoratív családterápiáról a 2019-es, Sopronban megrendezésre került Családterápiás Vándorgyűlésen hallottam. A dokumentumfilm mintegy belülről mutatja be a hatékony módszert. Számomra megdöbbentő mind az elkövetők, mind a családtagok bátorsága és nyitottsága, ahogyan a pszichológusi professzionális jelenlét is.

  • Ha a gyilkosságoktól eltávolodunk és magunkra vonatkoztatva nézzük meg a dokumentumfilmet, akkor számos értékes vitatéma kerülhet a látókörünkbe:
  •  A saját múltamban eddig csak a kis dolgokat voltam hajlandó megbocsátani vagy kész lennék – együtt élve a hiányommal – elengedni egy nagyobb „tartozást” is?
  • Számomra mi a megbocsátás célja? Van-e ennek értelme?
  • Belegondoltam-e már abba, hogy nekem lehet jó az, ha életem végéig nem mérgezem magam a haraggal és a vádlással
  • Általánosságban képes vagyok-e elfogadni a másik megbocsátását? Belátom-e, hogy ez fel tud(na) engem emelni?
  • Hány éven belül lennék hajlandó annak a személynek megbocsátani, akivel szemben még most is sok fájdalom van a szívemben?

A dokumentumfilm számomra azt az üzenetet sugallja, hogy van helye az életemben az együttérzésnek és a megbocsátásnak.

Először lehet, hogy csak gondolati úton közeledhetünk a témához, de majd idővel – erőt gyűjtve – fokról fokra helyre állíthatjuk magunkat és a kapcsolatainkat. Lehet, hogy nem egy amerikai film „happy end” szintjén, de mégis juthatunk előrébb.

Szemtől szemben különlegessége, hogy nem akar egyoldalú igazságokat közvetíteni. Csupán „csendesen”, a helyreállító párbeszéd gyógyító lehetőségét veti fel – mind a trauma, mind a gyászfeldolgozás kapcsán.

Hasonlóan a másik versenyfilmhez – Újra együtt -, amiről korábban már írtam, a következő bátorító mondattal szeretném az ajánlót befejezni:

Sikerülhet neked is!

 

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta

További info a filmről itt érhető el, a Facebook esemény pedig itt található.

(Felhasznált kép helye: https://www.moderntimes.review/lifting-the-heavy-hand-of-hatred/)