Ha felemelnéd a fejed a mérleg kijelzőjéről és belenéznél a tükörbe, milyen véleményt tudnál a testedről alkotni? Tetszetős? Ronda? Elviselhető? Rendben levő? Takargatnivaló? “Beachbody”? Vonzó?

Miért is kérdezgetlek? Mert önbizalmad bázisa a testképed! Bár sokszor nincs ez az igazság kimondva és egyesek csak a diéták csodatévő erejében hisznek, mégis az első lépés annak a testnek az elfogadása, amelyben élsz!

További gondolatokat a 9+1 lépés az önbizalomhoz című blogbejegyzésben olvashatsz.

Most pedig egy gyakorlatra hívnálak!

Arra kérnélek, hogy találj magadon három olyan testrészt, amellyel már jelen pillanatban elégedett vagy! Ha kell, csinálj ehhez egy fürdőruhás fotót! Merj tehát szembesülni és szépséget keresni! Ne add fel, hanem adj időt magadnak arra, hogy a látott kép Benned “feloldódhasson”!

Pszichológusként párszor tapasztalom, hogy ennél a feladatnál megakad a “lemez tűje”, sőt heves ellenállást kapok. Márpedig amíg nem tudsz azokra a “részeidre” odafigyelni, amelyek már most szépek, addig nem fogod az elfogadás fonalát sem megtalálni!

Az EMDR terápiának a tanulása közben szembesültem azzal az igazsággal, hogy a testünk olyan, mint egyfajta “lenyomatraktár”. Őrizzük benne a múltat – a származási családban kapott kritikákkal és szégyenekkel együtt. Sokaknak talán ezért is időigényes megbékélniük önmagukkal!

tánc, és általánosságban a mozgás sokat tudna Neked az “oldódásban” segíteni! Ahogyan az szintén, ha a múltból olyan emléket idéznél fel, amikor pozitív testérzeteket tapasztaltál!

A testtel való elégedettség az egészséges lelki élet egyik sarokpontja.

Egy olyan testben élni, amit esetleg folyton kritizálsz és takargatsz, mindennapos stresszt jelent. A vonzerődről való negatív ítéleted szintén! Ne hagyd magad ebben az állapotban, hanem kérj segítséget!

A testkép különben egy szubjektív megtapasztalás, a test esztétikai-szexuális vonzerejének megélése. Ezért lényeges foglalkoznod vele! 

Fogadd el önmagad, és a dolgaid a helyükre fognak kerülni!  

Dr. Domján Mihály

 

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók – akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben – a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

További bejegyzések a témában:

Bárcsak elmondhatnám a titkaimat!

Bárcsak elmondhatnám a titkaimat!

Akinek van legjobb barátja vagy barátnője, pontosan tudja, mennyire felszabadító érzés egymás társaságában "csak úgy" ellenni. Hiszen nem kell ilyenkor arra figyelni, hogy mi illik és mi nem, merthogy a tiszteleten belül szabad folyása van a gondolatoknak és az...

Kinek mit engedsz meg?

Kinek mit engedsz meg?

Van-e nálad következménye a határsértésnek? Provokálónak tűnik a cím - nem véletlenül. Arra szeretnék rámutatni, hogy mennyire fontos a lelki határokra odafigyelnünk. Előbb szándékosan nem a védelem szavát használtam, mert azzal "tele a padlás". Azt tapasztalom, hogy...

Szégyen és feloldozás

Szégyen és feloldozás

  Napokban történt velem egy olyan szituáció, ami kapcsán aktuálissá vált a témáról olvasnom, illetve a gondolataimat röviden lejegyzetelnem. Mit értünk különben szégyen alatt? Ez a megalázottság állapota. A személy lelki zavarodottságot és önbecsülés-vesztést...

Támogasd a blogot!

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!