#pszichológusipodcast #podcaster  #podcast

Két tényező kellett ahhoz, hogy belevágjak a podcastek készítésébe: határozott baráti kritika és a karantén. Történt ugyanis, hogy Mautner Zsófi gasztroblogger elfogadta a meghívásomat a Hegyvidék Kulturális Szalonba. 2020 februárjában együtt adtunk elő – Gasztronómia és pszichológia címmel. Ezután – egy héten belül – két, egymást nem ismerő barátom kérte azt számon rajtam, hogy miért nem lett felvéve az alkalom. Jogosnak éreztem a bírálatukat. Az egyikük a fejemhez is vágta, hogy legalább podcastet készíthettünk volna. Egyrészt igazat adtam neki, mert valóban “nyúl” voltam, hogy ezt Zsófinak felvessem, másrészt azt éreztem, hogy még egy újabb technikai dolgot a hátam közepére sem kívánok. Körülbelül úgy voltam ezzel, mint 2 éve az Instagrammal, amikor is nehezen, de csak “kötélnek álltam”. (Azon itt érhetsz el.)

Visszatérve a podcastokhez, március közepén elindult a karantén. Klienseim többsége nem szeretett volna áttérni az online pszichológusi konzultációkra, így sok időm felszabadult. Nem kellett utaznom sem, ahogyan az összes tavaszi-nyári előadásom és tréningem szintén elmaradt. Végülis a hely valami újra megteremtődött…

Tulajdonképpen mik is a podcastek?

Olyan rádióadásszerű hanganyagok, amelyeket bármikor meg lehet hallgatni, akár többször is. Ha úgy veszem, akkor a sajátjaim 30-40 perces pszichológusi előadások – videó nélkül. “Fogyaszthatók” vezetés, utazás, kertészkedés, futás, kondizás, vasalás, főzés vagy akár egy kád forró víz társaságában.

Pont úgy, mintha rádiót hallgatnánk…

 

Először az otthonomban egy netről vásárolt profi mikrofonnal próbálkoztam, majd beláttam, hogy ezt egyedül nem tudom elkészíteni. Egyszerűen azt éreztem, hogy szükségem van beszélgetőtársra. Ekkor jutott eszembe Zakar Anita rádióriporter, aki nemcsak tapasztalt szakember, hanem igaz barát. Az ötletemre igent mondott és április legelején felvettük az első két hanganyagot.

Hálás vagyok az együttműködés lehetőségéért!

Milyen tapasztalatokra tettem eddig szert?

Az első, hogy bár sokak számára ismeretlen még ez az előadásforma, de a hallgatók sokkal több visszajelzést adnak, mint a blogot olvasók. Az elmondás alapján a podcastek kérdéseket és gondolatokat vetnek fel. Talán ez is az oka annak, hogy a leglehetetlenebb helyekről, pl. húszas, értelmiségi fiataloktól kezdve korombeliek sem sajnálják az idejüket arra, hogy küldjenek pár pozitív megerősítést – az Instagramon, a Facebookon vagy emailben. Őszintén meglepődtem ezen, mert a Mind&Spirit blog alapján kevés ilyet tapasztaltam. Szinte vakon írtam, azzal együtt, hogy a jelen pillanatban – 2020.07.10. – 367.256 lapletöltésnél tart az oldalam. Eddig azt látom, hogy a zarándoklás pszichológiája, a mérgező szülők és a hálaadás témái mellett a gasztroblogbejegyzéseimet osztották és lájkolták a legtöbben. Ezzel együtt, a blogot olvasóim nem nagyon reagálnak.

A podcastek címeit először magam választottam ki, majd elkezdtem a Facebookon szavazásokat indítani. Érdekes és örömteli, hogy ezekre szintén sokan válaszolnak.

Hol lehet a podcasteket elérni?

Akinek van Spotify előfizetése – fiatalok többségének igen -, számukra ez ott kézenfekvő. Nemcsak meghallgatni, hanem otthon letölteni és majd pl. vezetés közben meghallgatni. Akiknek iPhone mobiljuk van, azoknak a kijelzőjén ott van az Apple Podcasts applikáció, így hasonlóan járhatnak el. (Többen visszajelezték, hogy ezt nem tudták. Bevallom őszintén, hogy korábban én sem vettem észre.) Androidon pedig a Google Podcasts-en található meg az összes rész – ingyenesen.

Nem mindenki rendelkezik az előbb felsorolt technikai lehetőségekkel. Számukra a YouTube-on közvetlenül elérhetőek az eddigi hanganyagok. (A Google Podcsats-en is.) A platformokon egy-egy kattintással oldható meg a feliratkozás és az értesítés beállítása, így a későbbiekben minden további rész azonnal hozzáférhetővé válik.

Azok, akik olvasni is szeretnének az elhangzó témákról: a podcastek indexképei mellett/alatti sávból tudják az odatartozó blogbejegyzéseket megnyitni.

podcast_auto.jpg

Az eddig felvett podcastek listája – a közvetlen YouTube linkkel:

1. Az elengedés és a “sebességváltás” aspektusai

2. Párterápiás “tánclépések” és pozitív tanulságok

3. Játszmatündér, elég volt belőled!

4. Önbizalom a mindennapokhoz

5. Hálaadás, mint “méregtelenítő” eszköz

6. Mérgező szülők

7. A családod sorsa tovább él, benned is

8. Túl az ‘ezredik’ rabdin (társkeresés)

9. Van kiút a félelmekből

10. Megbocsátás önmagamnak

11. Női szerepek és elvárások

12. A valódi fogyókúra a látszat feladása

13. Motiváció a mindennapokhoz 

(A korábban ismertetett platformokon kívül egyéb helyeken is fent vannak a podcastek: AnchorBreaker, OvercastPocket Casts és Radio Public.)

 

A podcastek megjelenésével párhuzamosan a szakmai weboldalam szintén megújult, így azon nemcsak a korábbi blogbejegyzéseim, média és egyéb megjelenéseim érhetők el, hanem a podcastek szintén.

Szép nyarat és számos inspiráló élményt kívánok! 

 

Dr. Domján Mihály 

 

(Képek forrás: pixabay.com és saját)

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók – akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben – a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

További bejegyzések a témában:

Bárcsak elmondhatnám a titkaimat!

Bárcsak elmondhatnám a titkaimat!

Akinek van legjobb barátja vagy barátnője, pontosan tudja, mennyire felszabadító érzés egymás társaságában "csak úgy" ellenni. Hiszen nem kell ilyenkor arra figyelni, hogy mi illik és mi nem, merthogy a tiszteleten belül szabad folyása van a gondolatoknak és az...

Kinek mit engedsz meg?

Kinek mit engedsz meg?

Van-e nálad következménye a határsértésnek? Provokálónak tűnik a cím - nem véletlenül. Arra szeretnék rámutatni, hogy mennyire fontos a lelki határokra odafigyelnünk. Előbb szándékosan nem a védelem szavát használtam, mert azzal "tele a padlás". Azt tapasztalom, hogy...

Szégyen és feloldozás

Szégyen és feloldozás

  Napokban történt velem egy olyan szituáció, ami kapcsán aktuálissá vált a témáról olvasnom, illetve a gondolataimat röviden lejegyzetelnem. Mit értünk különben szégyen alatt? Ez a megalázottság állapota. A személy lelki zavarodottságot és önbecsülés-vesztést...

Támogasd a blogot!

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!