Középiskolás koromban sokat jártunk moziba. Menő dolog volt. Egyik osztálytársam, akitől távol álltak a romantikus filmek, a következőt mondta az egyik alkotás után: “Máskor lavórt tegyünk a vászon alá, hogy oda csöpögjön!” Még most is mosolygok, annyira spontán és humorosan összegezte nemcsak a filmet, hanem önmagát szintén. 

Nos, a Színes fátyol egy ilyen “lavóros” film. Azért annyit mindenképpen a védelmében szólok, hogy bőven van benne katarzis és üzenet!

Filmajánlóként a sztoriról egy mondatban csupán annyit, hogy a rendező egy házasság alakulását és ezzel párhuzamosan a lelki felnövekedés folyamatát állítja a középpontba. Töréspontok mentén a fájdalom, a naivság, a megfelelés, a büntetés, a felelősségvállalás, valamint a feloldozás ereje oszcillál a két szál és egyben a két főszereplő között. A történet az 1920-as években játszódik Londonban, majd folytatódik Sanghajban, később pedig egy kolera sújtotta kínai területen…

Mit adott számomra a film?

szines_fatyol2.jpg

Reményt és megerősítést! Sokszor elveszítem ugyanis a fonalat, hogy van-e a saját gödreimből kiút.

Minap láttam az Instagramon egy fotót. Egy pár akkor ünnepelte a megismerkedésük évfordulóját. A kép alá az volt írva, hogy “együtt sok felemelő és nehéz dolgon menetünk át, amelyek erősebbé és elkötelezettebbé tettek bennünket”. Pontosan ebben hiszek, amit néha azért elfelejtek. 

A munkámban, a párterápiák során többször kilyukadunk oda, hogy a régi házasságot már nem lehet megmenteni, de ők ketten, előttem, még egy újat meg tudnának kötni. Néha ugyanis pont a csalódások kellenek ahhoz, hogy a pár a változást és az őszinteséget válassza – ha maradt még parázs a szívekben.

A filmhez visszatéve, pontosan ez történik meg itt is. A kolera fenyegető közelségében az elesettek iránt érzett szeretet, a humor, a bátorság, az őszinteség kölcsönös választása és a megbocsátás döntése elegendő indokká válik a “valódi házasság” megkötésére. 

“Butaság volt olyasmit keresnünk a másikban, ami sosem volt meg!”

Még két üzenetet emelnék ki a filmből, amelyek újabb megerősítést nyertek bennem: ha “sáros” vagyok, akkor egyben manipulálható is. Az utolsó pedig, hogy néha a fájdalom segít ahhoz hozzá, hogy a dolgaimban határozottá váljak

Végezetül az abszolút kedvenc jelentemet “muszáj” még megosztanom!

Egy idős apáca pár mondatban összesűríti élettapasztalatait és bátorítja ezzel Kittyt, hogy fogadja el azt a mély szeretet, amit ebben a lehetetlen helyzetben a férje iránt elkezdett önmagában felfedezni. “Tizenhét évesen szerelmes lettem Istenbe… Ostoba lány… Romantikus érzelmekkel a vallásos életről. Szenvedélyes szerelem volt! Az érzéseim mára megváltoztak. Isten csalódást okozott, elhanyagolt. Kapcsolatunk mára békés egymás mellett élessé szelídült. Mint egy öreg házaspár, akik ülnek a kanapén és sosem szólnak. (Isten) tudja, hogy sosem hagyom el, ez a kötelességem. De ha ez (az elköteleződés) egyben szerelem is, az a teljes kegyelem!”

Befejezésül annyit, hogy szerencsés az a házaspár, akik keresnek és találnak közös örömteli metszéspontokat az életükben!

Minden döntés kérdése….

 

Dr. Domján Mihály

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi blogbejegyzéseket ajánlom:

További bejegyzések a témában:

Veled továbbléphetek

Veled továbbléphetek

Veled minden hely ragyogó - filmajánló Néha mindegy, hogy milyen filmet választ az ember, mégis azt fogja meghallani belőle, ami aktuálisan foglalkoztatja. Így jártam most a Netflix saját gyártású romantikus drámájával, a Veled minden hely ragyogó című filmmel. Ebben...

Partra vetett pasik

Partra vetett pasik

#elhagyottférfiak A hétköznapokban az elhagyással és a megcsalással kapcsolatosan legtöbbször a hölgyek sérelmei kerülnek a felszínre. Számos cikk és bejegyzés szól erről. Sajnos, nincs mit tagadni, sokan súlyos veszteségeket szenvedtek el. Az pedig egy másik...

Laosz tanítása az elengedésről

Laosz tanítása az elengedésről

Az elmúlt időszakban több olyan szituáció "sűrűsödött" össze, amikor azt éreztem, hogy örömet tudok másoknak okozni. Onnan jöttem rá erre, hogy a kapott köszönöm vagy mosoly mellett elkezdtem jól érezni magam. Általában az adás így hat rám, de most sokkal intenzívebb...

Támogasd a blogot!

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!