Veled minden hely ragyogó – filmajánló

Néha mindegy, hogy milyen filmet választ az ember, mégis azt fogja meghallani belőle, ami aktuálisan foglalkoztatja. Így jártam most a Netflix saját gyártású romantikus drámájával, a Veled minden hely ragyogó című filmmel. Ebben két tini segít egymásnak új életet kezdeni. Meglepő módon úgy teszik ezt, hogy megmutatják a sebeiket…A történet szerint Violet (Elle Fanning) nővére meghal egy autóbalesetben, aki később a fájdalmában egy híd párkányára “téved”. A másik főszereplő, Finch (Justice Smith) arra jár és segít a lánynak egy különleges önismereti “utazásra” igent mondani…

Gondolhatja bárki, hogy innentől kezdve teljesen kiszámítható a történet. És ez így is van. Viszont két szempont miatt ajánlani szeretném ezt a feliratos filmet. Az egyik, hogy a szirupossága és Violet 107 percbe sűrített személyiségfejlődése ellenére üdítő érzés egy szerelmi kapcsolat indulását nyomon követni. Legalábbis nekem. Ettől azonban még nem ragadtam volna “tollat”, hiszen a mostaninál sokkal kiforrottabb romantikus mozikra van példa. Amiért mégis bátorkodom a figyelmet a filmre felhívni, az az őszinteség és a realitás.

Bár egyesek egy új kapcsolattól, benne a szerelemtől várják életük problémáira a gyógyszert, de ez döntően mégsem így szokott működni. A saját önismereti munkát nem lehet megúszni, persze kétségtelen, hogy egy jó viszony sokat nyom a latba. Hogyan lehet ez utóbbit felépíteni? Bár félelmetes “sárkánynak” tűnhet a nyíltság és az egyenesség vállalása, de enélkül bizony nem beszélhetünk sem érzelmi kötelékről, sem biztonságról.

Megtartó emberi kapcsolat csupán a kölcsönös őszinteség talaján tud megszületni. Azáltal, ha vállaljuk a másik előtt a lelki sebeinket.

Tudom, hogy mindent túlzásba lehet vinni, így a szenvedés “reklámozását” is. Itt azonban nem erről van szó, hanem arról, hogy adjunk elegendő teret és időt egymás fájdalmának. Aki „valódi” kapcsolatot szeretne, annak ezt az árat meg kell fizetnie. A film erre pozitív példa – a tinikorú „hősök” ellenére.

Finch empátiája (együttérzése), kreativitása és lelkesedése által pedig életre kel Violet…

Bolyki Balázs énekes egy podcastban a témához kapcsolódóan a következőképpen fogalmazott:

„A sebeinken keresztül tudunk a legjobban kommunikálni egymással, ezzel segítünk magunkon is és másokon is a legtöbbet”.

Ez számomra a film legfőbb üzenete. A női főszereplőn keresztül az önmagunkkal való kapcsolatunkhoz szintén kaphatunk megerősítést:

“… vannak ragyogó helyek a sötét időkben is. És ha egy sincs, lehetsz te magad a ragyogó hely, tele végtelen lehetőséggel.” (filmrészlet)

A mozi legvége, annak egységélménye annyira megérintett, hogy egy dolgot tudtam csak csinálni: bámultam tovább a stáblistát. Ekkor a következő feliratra lettem figyelmes:

“A filmet a pszichés gondok, öngyilkosság és gyász áldozatainak szenteljük. Ha magadra vagy ismerősödre ismersz, az https://www.allthebrightplacesfilm.info -n segítségre lelsz.”

Végre egy film, aminek küldetése van és a konkrét weboldalak ajánlásával segíteni akar!

Zárásként következzen az alkotás alapjául szolgáló bestseller könyv mottója:

A világ megtör mindenkit, ám a töréspontokon erősödik, aki állja.” (Ernest Hemingway)

Kívánom mindannyiunknak, hogy legyen bátorságunk az őszinteséghez, mi több találjunk ehhez méltó partnereket és szeretni való társat!

Dr. Domján Mihály

Az elengedés aspektusaihoz készített podcast elérhető a YouTube-on, a Spotify-on és az Apple Podcasts-on, ahol fel tudsz iratkozni a többi hanganyagra is.

További bejegyzések a témában:

Partra vetett pasik

Partra vetett pasik

#elhagyottférfiak A hétköznapokban az elhagyással és a megcsalással kapcsolatosan legtöbbször a hölgyek sérelmei kerülnek a felszínre. Számos cikk és bejegyzés szól erről. Sajnos, nincs mit tagadni, sokan súlyos veszteségeket szenvedtek el. Az pedig egy másik...

Laosz tanítása az elengedésről

Laosz tanítása az elengedésről

Az elmúlt időszakban több olyan szituáció "sűrűsödött" össze, amikor azt éreztem, hogy örömet tudok másoknak okozni. Onnan jöttem rá erre, hogy a kapott köszönöm vagy mosoly mellett elkezdtem jól érezni magam. Általában az adás így hat rám, de most sokkal intenzívebb...

El nem engedett exek

El nem engedett exek

Ha a gyermeked használt mostanában vízfestéket, vagy emlékszel az általános iskolai rajzórákra, akkor tudod, hogy mi történik az ecsetmosó pohárral. Alkalomadtán ki kell öblítened, mert a színek keveredése által a folyadék fokozatosan szürkésbarnává válik. Ha tehát...

Támogasd a blogot!

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!