2021 elején úgy döntöttünk, hogy a donorcsaládok szokásos összejövetelét áttesszük az online térbe. Így szeretnénk azt az űrt betölteni, amit a pandémia „ütött” közénk. A személyes találkozónk tehát különleges módon, a saját otthonainkon keresztül valósult meg. Már nagyon vártam! Örömömre, pici csapatunk újból kiegészült két transzplantáción átesett fiatalemberrel és első alkalommal a Szervdonor Családok Alapítvány kurátorával. Bízom benne, hogy a márciusi találkozásunkig minden technikai akadályt le fogunk küzdeni és még többen leszünk.

A csoportfoglalkozásunkat – tudatosan – úgy próbáltam felépíteni, hogy legyen benne lehetőség a szorongáscsökkentés pár szempontjának a körbejárására. Először a következő napunk megtervezéséről beszélgettünk, majd a hibázásról és a kudarchelyzetekről.

A tervezés abban segít, hogy ha mondjuk ma kedd van és átgondolom előre a holnapi napomat, akkor szerdán úgy fogok felébredni, mintha ezt már „ismerném”. Könnyebb így az energiámat beosztani, illetve ezt az időszakot hasznos tevékenységekkel felépíteni. Nagyobb távlatokban – heti, havi és éves szinten is – jótékony hatással bír az elképzelések konkretizálása. „Azért tervezünk, hogy legyen mitől eltérni” – hangzott el közöttünk.

Amíg az első témát, mintegy „ismerkedésként” gyorsan körbejártuk, addig a másodiknál jobban el tudtunk „kalandozni”. Általánosságban azt lehetett tapasztalni, hogy „harcedzett” közösség vagyunk és számos tapasztalattal bírunk ezen a területen is. Néhány gondolat:

  • „Merni kell hibázni és abból tanulni.”
  • „A hibázástól való félelem néha hónapokig tart.”
  • „Nem lehet mindent elengedni.”
  • „Megoldotta az idő.”
  • „Ha valami történik, magammal kell azt megbeszélnem.”
  • „A hibákból tanulva – legközelebb – már javított formában fogom tudni megvalósítani azt, amit akarok.”
  • „Nem létezik olyan hiba, amitől egy igazi kapcsolat szétszakadna.”
  • „Együttérzésre van szükségünk.”

Találkozásunk végén arról beszélgettünk, hogy tudunk-e akkor segítséget kérni, ha nehéz helyzetben vagyunk. Többen megjegyezték, hogy feltétlenül igen, de mégis milyen nehéz, hogy egyes családtagjaink nem ismerik el az erőfeszítéseinket. Még akkor sem, ha az ember jól érthetően kért visszajelzést…

Azt gondolom, hogy az online találkozónkból mindenki tovább tudott valamilyen pozitív gondolatot vagy érzést vinni. Nekem a legjobb pillanatok talán azok voltak, amikor a poénoknál szívből tudtam nevetni. Most írás közben is érzem magamban a felszabadultságot, amiért hálás vagyok és őszintén köszönöm.

Mert a szeretet megtart, téged is!

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta