Mielőtt először sütöttem volna meg ezt a csokicsodát, már alkalmam volt kétszer megkóstolni. Egyszerűen etette magát. Nem édes, nem száraz, hanem omlós, olvadós és létezhetetlen egy szelettel betelni vele. Azonnal rá is vetettem magam a drága kolléganőmre, aki ezt az édes “bűnt” elkövette.

A tortát ízlelgetve még nem sejtettem, hogy a recept roppant könnyen elkészíthető. Bonyolultságot nem rejt, sőt semmi perc alatt kivitelezhető. Azért a grammokat érdemes betartani…

Lássuk a “medvét”!

Hozzávalók a piskótához:

  • 170 gramm liszt,
  • 200 gramm cukor,
  • 1,5 teáskanál szódabikarbóna,
  • 70 gramm kakaópor
  • 1 kispohár kefir,
  • 1,5 dl víz,
  • 150 gramm vaj vagy 1,5 dl kókuszzsír,
  • 2 darab tojás,
  • csipet só.

Hozzávalók a krémhez:

  • 220 gramm étcsokoládé,
  • 2 dl tejszín,
  • 50 gramm vaj,
  • csipet só,
  • 2 bionarancs héja,
  • 0,5 dl Cointreau (narancslikőr) vagy Baileys.

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók – akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben – a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

Elkészítés

  1. A piskóta “alkatrészeit” egymás után a keverőtálba helyezzük, gép segítségével simára dolgozzuk.
  2. A sütőt közben 180 fokra felvesszük, majd 30 percig “sima” alsó-felső sütési funkcióban megsütjük a piskótát – sütőfóliás/kivajazott tortaformában.
  3. Hagyjuk kihűlni, később két lapra vágjuk.
  4. Közben a tejszínt feltesszük egy lábasba, belehelyezzük az összes hozzávalót és 10-15 perc alatt összemelegítjük. (Nem forraljuk, csak melegítjük!)
  5. Hagyjuk a krémet kihűlni.
  6. Egy ecsettel az alsó tortalapot vékonyan egy kis likőrrel megkenjünk, majd jön rá a krém, azután a második tortalap – likőrrel megkenve és krémmel végül befedve.
  7. Hűtőbe tesszük.
  8. Az elismeréseket bezsebeljük.

Tíz emberből kilenc szereti a csokoládét. A tizedik hazudik. (John G. Tullius)

Az eddig közreadott receptek közül a diótorta és a bejgli nekem a legfinomabb, de ha a gyorsaságot, sőt az egyszerűséget is beleszámolom, akkor nem kérdés, hogy ez a nyerő. A torta tetejét egyébként számos módon lehet díszíteni, de szerintem minden “körítés” nélkül is sikeres lesz!

Azt kívánom, hogy annyi nevetést és önfeledtséget élj át a szeleteléskor, mint ahogyan azt mi megéltük! 

Dr. Domján Mihály 

misi4.jpg

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

www.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseket ajánlom:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

(Képek forrása: saját)