Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a 2021-es Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) neves alkotásaiból párat előzetesen megnézhettem. A filmfesztivál 2021. március 1. és 10. között kerül megrendezésre. Az esemény 10 napja alatt 30 versenyfilm lesz megtekinthető – online.

Az első versenyfilm, amelyet ajánlani szeretnék: Újra együtt / Reunited.

Ami róla először az eszembe jut: együttérzés, reménység és tagadás. Egy orvos házaspár úgy dönt, hogy a  két gyermekükkel együtt elhagyják Aleppot. Szerencsétlenségükre azonban – a háború viszontagságai miatt – nem tudják Szíriát közösen elhagyni. Az apa Kanadába jut, az anya Dániába, a két fiú pedig Törökországba… A dokumentumfilm 2,5 évet ölel körbe. Igen, ennyi idő alatt csupán Skype-on tudják egymással a kapcsolatot tartani… A tévé előtt, a kényelmes nappalim ülőgarnitúráján ülve sokszor gondoltam arra, hogy ez most egy játékfilm, nem lehet a valóság. Olyan könnyű volt kiesnem az együttérzésből és elfordítani az arcomat a fájdalom, sőt a kegyetlenség okán. A megrendültség és a tudatosság miatt azonban újból és újból kapcsolódtam a családhoz. Visszatértem hozzájuk. Együtt drukkoltam velük és a végén örültem nekik. Milyen kérdéseket ajánlok a versenyfilmhez?

    • Gondold át, mikor tudtál a reménytelenséged ellenére mégis kitartani? A válaszadásban segíteni fog az édesanya személye.
    • Mit tagadsz? Milyen fájdalommal nem vagy hajlandó szembenézni, mint az édesapa?
    • Miben van meg a gyermeki hited? Kikhez ragaszkodsz úgy, mint a két gyermek a dokumentumfilmben?
    • Mikor jellemző rád a türelem és mikor nem?
    • Miben mered a sebezhetőségedet felvállalni?

Számomra a dokumentumfilm az elmúlt évek élbolyának a tagja. Benne az édesanya személye pedig ikonikus. Szívesen beszélgetnék vele és tanulnék tőle. Még így is sokat ad – a filmen keresztül. Emberfeletti utat jár be, illetve járnak be – külön-külön és együtt is. Számomra az alkotás fő üzenete, hogy van olyan, amikor nincs más út, mint előre. A dolgoknak egyszerűen az a sorsa, hogy sikerülniük kell.

Sikerülhet neked is!

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta

További info a filmről itt érhető el, a Facebook esemény pedig itt található.