Néha mindegy, hogy milyen filmet választ az ember, mégis azt fogja meghallani belőle, ami aktuálisan foglalkoztatja. Így jártam most a Netflix saját gyártású romantikus drámájával, a Veled minden hely ragyogó című filmmel. Ebben két tini segít egymásnak új életet kezdeni. Meglepő módon úgy teszik ezt, hogy megmutatják a sebeiket…

A történet szerint Violet (Elle Fanning) nővére meghal egy autóbalesetben, aki később a fájdalmában egy híd párkányára „téved”. A másik főszereplő, Finch (Justice Smith) arra jár és segít a lánynak egy különleges önismereti „utazásra” igent mondani…

Gondolhatja bárki, hogy innentől kezdve teljesen kiszámítható a történet. És ez így is van. Viszont két szempont miatt ajánlani szeretném ezt a feliratos filmet. Az egyik, hogy a szirupossága és Violet 107 percbe sűrített személyiségfejlődése ellenére üdítő érzés egy szerelmi kapcsolat indulását nyomon követni. Legalábbis nekem. Ettől azonban még nem ragadtam volna „tollat”, hiszen a mostaninál sokkal kiforrottabb romantikus mozikra van példa. Amiért mégis bátorkodom a figyelmet a filmre felhívni, az az őszinteség és a realitás.

Bár egyesek egy új kapcsolattól, benne a szerelemtől várják életük problémáira a gyógyszert, de ez döntően mégsem így szokott működni. A saját önismereti munkát nem lehet megúszni, persze kétségtelen, hogy egy jó viszony sokat nyom a latba. Hogyan lehet ez utóbbit felépíteni? Bár félelmetes „sárkánynak” tűnhet a nyíltság és az egyenesség vállalása, de enélkül bizony nem beszélhetünk sem érzelmi kötelékről, sem biztonságról.

Megtartó emberi kapcsolat csupán a kölcsönös őszinteség talaján tud megszületni. Azáltal, ha vállaljuk a másik előtt a lelki sebeinket.

Tudom, hogy mindent túlzásba lehet vinni, így a szenvedés „reklámozását” is. Itt azonban nem erről van szó, hanem arról, hogy adjunk elegendő teret és időt egymás fájdalmának. Aki „valódi” kapcsolatot szeretne, annak ezt az árat meg kell fizetnie. A film erre pozitív példa – a tinikorú „hősök” ellenére.

Finch empátiája (együttérzése), kreativitása és lelkesedése által pedig életre kel Violet…

Bolyki Balázs énekes egy podcastban a témához kapcsolódóan a következőképpen fogalmazott:

„A sebeinken keresztül tudunk a legjobban kommunikálni egymással, ezzel segítünk magunkon is és másokon is a legtöbbet”.

Ez számomra a film legfőbb üzenete. A női főszereplőn keresztül az önmagunkkal való kapcsolatunkhoz szintén kaphatunk megerősítést:

„… vannak ragyogó helyek a sötét időkben is. És ha egy sincs, lehetsz te magad a ragyogó hely, tele végtelen lehetőséggel.” (filmrészlet)

A mozi legvége, annak egységélménye annyira megérintett, hogy egy dolgot tudtam csak csinálni: bámultam tovább a stáblistát. Ekkor a következő feliratra lettem figyelmes:

„A filmet a pszichés gondok, öngyilkosság és gyász áldozatainak szenteljük. Ha magadra vagy ismerősödre ismersz, az https://www.allthebrightplacesfilm.info -n segítségre lelsz.”

Végre egy film, aminek küldetése van és a konkrét weboldalak ajánlásával segíteni akar!

Zárásként következzen az alkotás alapjául szolgáló bestseller könyv mottója:

A világ megtör mindenkit, ám a töréspontokon erősödik, aki állja.” (Ernest Hemingway)

Kívánom mindannyiunknak, hogy legyen bátorságunk az őszinteséghez, mi több találjunk ehhez méltó partnereket és szeretni való társat!

Dr. Domján Mihály

misi4.jpg

https://drdomjan.blog.hu

https://www.instagram.com/dr.domjan

https://hu.pinterest.com/drdomjanmihalymiklos

www.drdomjan.hu 

Az új pszichológusi podcast-ek meghallgathatók – akár vezetés, sütés-főzés, takarítás, futás közben – a Spotify-on, a Youtube-on és az Apple Podcast-on. Itt tudsz a többi hanganyagra feliratkozni is. 

Ehhez a témához kapcsolódóan az alábbi bejegyzéseimet ajánlom:

Amennyiben a blogbejegyzések és a podcast-ek értéket képviselnek számodra, mi több, a továbbiak elkészítését támogatni szeretnéd, akkor azt a Patreon oldalamon meg tudod tenni.

Hálásan köszönöm!

(Kép forrása: saját és https://fashionista.flair.be/fun/all-the-bright-places-releasedatum-netflix/)

Filmelőzetes: