Húszas éveim legelején, az egyik évfolyamtársnőm lakásában láttam egy különleges portrét a falon. Bizonytalan voltam abban, hogy pontosan ki van rajta, ezért rákérdeztem. Meglepődtem az érett reakcióján: “Akkor készült, amikor szépnek és nőiesnek láttam magam. Ezért tettem ki.” Megragadt bennem a válasza…

Ennek a blogbejegyzésnek akár itt vége is lehetne, hiszen egy klasszul sikerült kép emlékeztetni tud bennünket a jól működő énükre. És most itt nem a nárcisztikusok szelfi-tengerére gondolok.

Egy szép fotó újból és újból meg tud minket az önbizalmunkban és az életigenlésünkben erősíteniPlusz energiákat adhat a mindennapokhoz.

Kedves Olvasóm! Ha gondolod, akkor ne habozz és a következő családi alkalmon vagy nyaraláson lőj magadról pár fotót, de természetesen profira is bízhatod a készítést. Korábbi fényképeid között szintén érdemes lehet kutakodnod, majd az előhívás mellett döntened. A végeredményt pedig engedd meg magadnak. Légy bevállalós és tégy azért, hogy a fotód szem előtt lehessen – bárhol a lakásban. Talán a többiek már láthatók így az otthonotokban. Most rajtad a sor.

A szépségért sokat lehet tenni. Ez azonban nem elsősorban a látványtól függ, hanem a belső érzésektől.

Ezt tudja egy fotográfus megadni: nemcsak a légkör által, hanem úgy is, hogy segít ellazulni és hinni magadban. Pszichológusi munkámban tapasztalom, hogy a hölgyek, de az urak is megnyílnak azáltal, hogy szépnek, illetve harmonikusnak „láttatják” őket…

Ennek a blogbejegyzésnek az adta az apropóját, hogy idén többen lettünk 50 évesek. Az egyik ilyen „kerek” születésnapi bulin találkoztam Szmilkó Kinga fotográfussal, akivel anno egy iskolában jártunk. Örültem annak, hogy a net adta lehetőségek után személyesen is visszajelezhettem neki. Elég rápillantani Kinga blogjára vagy Facebook oldalára, máris átjön az a hangulat, ami számomra egyedi. Szeretem a tónusait, a színeit, a képei szelídségét és varázslatát.

Visszatérve az ominózus születésnapi alkalomhoz, ekkor döntöttem el, hogy értelme lenne egy bejegyzés által téged is, kedves Olvasóm, inspirálni fotóügyileg.

Az önbizalom megerősítésén kívül mire jók még a fotók? Fontos lehet egy önéletrajznál az igényes „beköszönés”, ahogyan a szakmai munkáknál pl. prezentációk, előadások, e-mailek kapcsán. A képek különös hangsúllyal bírnak a ballagásoknál, a házasságkötéskor vagy éppen karácsonykor, sőt babavárás esetén.

Ennyi pozitivitás pont elég ahhoz, hogy meghalld a bejegyzésem üzenetét:

Engedj meg magadnak egy szép portréfotót!

Élvezd az életet!

Dr. Domján Mihály
pszichológus, családterapeuta
szomatodráma játékvezető,
mindfulness oktató, podcaster
pszichoterapeuta-jelölt
A pszichológusi podcastok, előadások, tréningek és a támogatási lehetőségek egy helyen: https://linktr.ee/drdomjan 

Korábbi blogbejegyzések:

 

Képek forrása: Szmilkó Kinga